Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska Kápolnánál

2018. szeptember 26. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Vallás | Település: Kiszsidány, Csepreg, Horvátzsidány
Lovasok hálaadó szentmiséje a Peruska Kápolnánál

Lovasok, íjászok találkoztak a történelmi zarándokhelyen

2018. szeptember 8-án Kisboldogasszony / népies elnevezése Kisasszony / napján a környékbeli lovasokat, fogathajtókat, íjászokat hagyományteremtő szándékkal zarándok szentmisére hívták a szervezők a horvátzsidányi Peruska Mária kápolnához. Ez a kezdeményezés Marton Ágoston ötlete volt és még sokan mások is segítettek, hogy ez a jó szándék valóra váljon. A találkozásra a Kisboldogasszony ünnepét választották, hiszen ez a nap országszerte kedvelt búcsújárónap. Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében. Úgy gondolták a szervezők, hogy szeptember elején, ezen a szép egyházi ünnepen tartják miséjüket. A lovasok és a fogathajtók a kápolnai harang hívó szavára vonultak fel a szoborpark köré. Az ünnepélyes bevonulás után Dumovits István plébániai kormányzó és dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános, aki Ausztriából érkezett, megáldották a lovasokat és lovakat, valamint a fogatokat és hajtóikat. A kétnyelvű szentmisén Dumovits István plébániai kormányzó szentbeszédében méltatta Szent Márton érdemeit. Szent Márton a lovasok védőszentje, akinek tiszteletére tavaly állítattak szobrot ebben kápolnánál lévő szoborparkban. A szentmisét a horvátzsidányi Peruska Mária énekkar éneke tette még ünnepélyesebbé. A szentmise végén a lovasok a Marton szálláson táboroztak le.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. november 15. péntek • Albert, Lipót
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzértOktóber a Rózsafüzér hónapja, és ennek kiemelkedő eseménye, hogy október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért.
Áldás a felújított völcseji kápolnán és szobrokonAugusztus 25-én Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megáldotta a völcseji Szent László-templom előtt álló, megújult Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobrokat, valamint a felújított kápolnát.
Egyházközségi események – 2019. november
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online