Ünnep volt, hát mi ünnepeltünk

2018. április 11. | Szerző: Bse, bserika
Témakör: Ünnep | Település: Sajtoskál
Ünnep volt, hát mi ünnepeltünk

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékeztek a sajtoskáliak is március 15-én délután.

A zászlókkal feldíszített kis faluban az ünnepséget a Hősi emlékműnél tartották. Haller Imre polgármester köszöntő szavai után a Himnuszt énekelte trombita kísérettel a lelkes közösség. A megemlékezés ünnepi szónoka Ágh Péter országgyűlési képviselő tisztelettel emlékezett 1848 hőseire. Megemlítette a környező települések kiemelkedő alakjait, 48-as szereplőit. Felelevenítette ama dicső nap legfontosabb eseményeit. Kiemelte, hogy a 48-as legenda szereplői nem csak azért csináltak forradalmat, hogy egyszerűen átvegyék a hatalmat, a céljuk azt volt, hogy jó és maradandó dolgokat alkossanak Magyarország érdekében. Tisztelettel emlékezett a fiatalon elhunyt honvédekre, - nemcsak a szabadságharcra, hanem az I. és II. világháborúra is egyaránt utalva. Hangsúlyozta, hogy nekik sajnos nem adatott meg, hogy beteljesítsék álmaikat, nekünk viszont van lehetőségünk, hogy szeretetünkkel, munkával hozzájáruljunk családunk, településünk és hazánk gyarapodásához. Nekünk feladatunk hagyományaink, nemzeti kultúránk megbecsülése. Fontos, hogy ne felejtsük el múltunkat, ne vesszen el legendás hőseink, kiemelkedő személyiségeink, elesett honvédjeink örökségének ápolása, váltsuk valóra az ő álmaikat is. Ez kötelességünk, melyet legendás hőseink öröksége kötelez. Az ünnepi beszédet követően a fiatalok irodalmi műsora az évfordulót, magyarságunkat idézte. Udvardy Zita pedig gyönyörű hazafias dalokkal emelte az ünnep fényét. A hősök emléke előtt koszorúzással tisztelgett Ágh Péter országgyűlési képviselő és Gagyi Levente, Vas Megye Közgyűlésének tagja, a település képviselőtestülete, a Pszichiátriai Betegek Otthona képviselői, valamint a gyerekek a település lakói nevében. A Szózat hangjaival zárult a tiszteletteljes emlékünnep.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. december 16. vasárnap • Etelka
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Az 56-os hősökre emlékeztekTisztelettejes megemlékezésre és csendes főhajtásra invitálta a városi polgárságát Csepreg Város Önkormányzata, akik október 22-én késő délután emlékeztek meg az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62.
Megemlékezés és könyvbemutató október 23-án Bükön (+fotógaléria)A himnusz elhangzása után Szabó Tibor, Jászai Mari-díjas színész a szombathelyi Weöres Színház színművésze szavalta el Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című művét.
35.Vadászmise a Peruska Mária zarándokhelyenIdén 2018. június 10-én tartották a vadászok és erdészek háromnyelvű zarándoklatát a Peruska Mária kegyhelynél.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online