Kedves régi hagyományt elevenítettek fel csepregi fiatalok.

A modern technika előretörésével szinte teljesen megszűntek az őseink által ápolt népi hagyományok.

2019. január 24.
Témakör: Ünnep | Település: Csepreg
Kedves régi hagyományt elevenítettek fel csepregi fiatalok.

Csengettek. Kabátot terítettem magamra és indultam, hogy ajtót nyitok. Kintről már hangok hallatszottak. Többen vannak. Ajtónyitás után nekem szegezik a kérdést: - Szabad-e betlehemezni?

- Szabad.
Gyerekkorom betlehemese villant fel, amikor a pásztorok bezuhantak a szobába és mondókájuk töredékeiben évtizedeken át megmaradt bennem.
„- Akkorát zikkentem-zökkentem, hogy az a hétmázsás lelkem majd kiszakadt."
Hát igen. Nem hétmázsás a teher, ami a lelkünket fogságban tartja. Ez a játék a jó hír előfutára. A gyermek születésének ünnepére, örömre, reményre, szeretetre készülünk már napok óta.
Míg a csapat helyet talált az előszobában, a fényképezőgépért nyúltam. Fényképezés.
Csupa ismerős arc. Néhány fénykép egészen elfogadható lett. E pár sor kíséretében örömmel adom át a köznek abban a reményben, hogy játékuk sokakhoz eljut, hogy kezdeményezésük új hagyományt teremt.

Sárváry László

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. július 23. kedd • Lenke
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Hazánk hősei előtt emlékeztek„Isten álld meg a magyart” – a Himnusz első versszaka zengte be a teret május utolsó hétvégéjén a csepregi Promenádon, ahol az önkormányzat a magyar hősök előtti tisztelet jeléül rendezett ünnepi megemlékezést.
Hősökre emlékezett SajtoskálAz 1848-as forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából Sajtoskál község megemlékezett nemzetünk hőseiről.
Az emlékezés koszorúi SzakonybanMárcius idusa a tiszteletadás időszaka. Felidézzük a március ifjak lelkesedését, 1848/49-es szabadságharc eseményeit. Megemlékezünk mindazokról, akik elősegítették egy jobb ország építését.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online