Hősökre emlékezett Sajtoskál

2019. április 10. | Szerző: Kovács Vivien
Témakör: Ünnep | Település: Sajtoskál
Hősökre emlékezett Sajtoskál

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából Sajtoskál község megemlékezett nemzetünk hőseiről.

Sajtoskál utcái nemzeti színekbe borultak, hiszen minden házra kikerült a magyar zászló. A megemlékezésre délután kettő órakor került sor a Hősi emlékműnél. Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét. Ezután következett Simon Dániel középiskolai tanár ünnepi beszéde, melyben felelevenítette a forradalom előzményeit, kiemelkedő eseményeit és idézte gróf Széchenyi István naplójából azokat a sorokat, melyeket a forradalom kirobbanásakor vetett papírra. Beszéde fő mondandójaként nemzeti ünnepünk fontosságát így fogalmazta meg: „Március 15-e jelentősége abban áll, hogy lélekben képes egyesíteni a nemzetet. Egy olyan pillanat mementója ugyanis, amikor Széchenyi és Kossuth példáját magyarok milliói követték. Ellentétjeiket, rendbéli, rangbéli különbségeiket figyelmen kívül hagyva együtt tettek a nagy, közös ügyért, a szabadságért. Történelmünkben alig akad ilyen esemény, becsüljük meg, legyünk rá büszkék!" Szónoklatát Petőfi Sándor gondolataival zárta. „Oh szabadságunk, édes kedves újszülött, légy hosszú életű e földön, élj addig, míg csak él egy magyar, ha nemzetünk utolsó fia meghal, borulj rá szemfedő gyanánt ... s ha előbb jön rád a halál, rántsd magaddal sírodba az egész nemzetet, mert tovább élnie nélküled gyalázat lesz, veled halnia pedig dicsőség!" Az ünnepi beszéd után a sajtoskáli ifjak következtek, akik versekkel tisztelegtek a haza hősei előtt. A megemlékezés végén Sajtoskál összes polgára nevében a képviselő-testület tagjai, valamint a helyi fiatalok koszorút helyeztek el a magyar hősök emlékműve előtt. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. július 23. kedd • Lenke
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Hazánk hősei előtt emlékeztek„Isten álld meg a magyart” – a Himnusz első versszaka zengte be a teret május utolsó hétvégéjén a csepregi Promenádon, ahol az önkormányzat a magyar hősök előtti tisztelet jeléül rendezett ünnepi megemlékezést.
Az emlékezés koszorúi SzakonybanMárcius idusa a tiszteletadás időszaka. Felidézzük a március ifjak lelkesedését, 1848/49-es szabadságharc eseményeit. Megemlékezünk mindazokról, akik elősegítették egy jobb ország építését.
Kedves régi hagyományt elevenítettek fel csepregi fiatalok. Csengettek. Kabátot terítettem magamra és indultam, hogy ajtót nyitok. Kintről már hangok hallatszottak. Többen vannak. Ajtónyitás után nekem szegezik a kérdést: - Szabad-e betlehemezni?
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online