Traktoros napok és épülő lakópark

Kétnapos falunap lesz, évtizednyi szünet után és bővíthető lesz a lakópark – mozgalmas az idei év Sopronhorpácson.

2016. július 29. | Szerző: yde
Témakör: Önkormányzat | Település: Sopronhorpács
Traktoros napok és épülő lakópark

Az óvodafelújítás és bölcsődekialakítás tervével kezdte Talabér Jenő polgármester. Ugyanis van igény a legkisebbek ellátására, szerencsére gyarapszik a falu. – Most 826 fős a lakosságszám, nem sok, de nem is vagyunk kevesen és sok a beköltöző, jelenleg csak két-három eladó ház van, ugyanis a fiatalok felvásárolták, nagyon sok kisgyerek van – sorolta a polgármester.

Ezért is kellene a bölcsi, ha az nem jön össze, akkor családi napköziben gondolkoznak Sopronhorpácson, természetesen a jogszabályhoz igazodva. Egyébként az óvoda felújítására három elutasító válasz érkezett sorban, nem nyertek a tervek, de nem adják fel, az idén is beadják, de most bölcsiépítéssel együtt tervezik, összesen 110 millió forintos fejlesztés lenne.
A már megvalósult, nemrégiben realizálódott fejlesztések közül a lakópark terveit emelte ki Talabér Jenő.
- Az egyik legfontosabb az, hogy sikerült a régi futballpályát megvásárolni a mostani tulajdonosoktól, már elkészült a víz- és csatornarendszer terve, hiszen lakópark lesz - hangsúlyozta. Az első tervek 16 telekről szólnak, de bővíthető lesz, 38-40 telek is lehet a jövőben - vagyis tovább bővülhet Sopronhorpács.
Az önkormányzat a pályázatok mellett önerőből is sok beruházást végez - mondta a településvezető. Kiemelte, hogy tavaly 24 millió forintot tudtak költeni a belterületi utak felújítására. - Olyan jó testülettel dolgozhatok, akik belátják, hogy olcsó húsnak híg a leve, például nem készítünk utat szegély nélkül - mondta. A két éve megépült járdára is emlékeztetett és kiemelte, hogy a jövőben térköves járdákban gondolkodnak, mert az szebb és praktikusabb a takarítása - vagyis tényleg a jövőnek építkeznek a sopronhorpácsiak.
Fontos, hogy aki szeretne dolgozni, az talál munkahelyet: mezőgazdasági cég és kutyatáp üzem is működik a községben, és a közelben is vannak bőven munkalehetőségek.
Ami az ellátórendszert illeti: az egészségügy szempontjából már a tanácsi rendszerben is központi szerepe volt Sopronhorpácsnak - idézte fel Talabér Jenő. A szabad orvosválasztás miatt nem csak az ide tartozó három település, vagyis Sopronhorpács mellett Und és Völcsej lakosait látja el a háziorvos, hanem sokan járnak hozzá a környék többi településéről is. Ugyanez a helyzet a fogorvosukkal. Fontos a védőnői szolgálat is - húzta alá a polgármester.
- Most ment nyugdíjba a védőnőnk, van egy helyi, akit ide csábítanánk, ezen dolgozunk és fontos, hogy szolgálati lakásunk is van - mondta.
A kultúrát, a közösséget említve azt emelte ki:
- Szeretnénk közösségi napokat, hogy legyen idő egymásra. Tíz-tizenegy éve volt falunap utoljára, azóta csak kisebb eseményeket rendeztünk évente. Idén kétnapos lesz a falunap augusztus elején - mondta a szervezés alatt álló programról. A Szeged melletti testvértelepülésüktől vesznek példát: Csólyospálos községgel a tűzoltókkal együtt ápolnak szoros kapcsolatot. A Bács-Kiskun megyei faluban sokan élnek mezőgazdaságból, éppen ezért tartanak traktoros napokat, az nagy ünnep náluk. Ilyet, hasonlót terveznek Sopronhorpácson is.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában