Konferencia Simaságon

2015. november 16. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Közélet | Település: Simaság
Konferencia Simaságon

A falu első írásos említésének 750. évfordulója alkalmából megrendezett szép ünnep másnapján konferenciára hívta Simaság önkormányzata

a történelem iránt érdeklődőket, vidékieket és helybélieket egyaránt. A rendezvényre a gróf Festetics Györgyről elnevezett művelődési házban került sor.
Molnár László polgármester köszöntője után rövid falutörténeti ismertetőt tartott, majd bemutatta a konferencia előadóit.
Az első előadó Dr. Dénes József „Simaság kérdései" címmel tartott előadást községünk történetéről. Az első 1265-ös írásos oklevélen túl megtudhattuk, hogy térképi ábrázoláson először 1556-ban tűnt fel a település neve. A továbbiakban évszázadokon és korokon át vezette végig falunk fejlődéstörténetének folyamatát. Valóban kérdéseket vetett fel, ösztönözve a hallgatóságot a további kutatásokra. (pl. lehetett-e településünknek Árpád-kori vára vagy a középkori eredetű templomot körülvevő temető un. erődített temető volt-e? )
A második előadó prof. Dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet Főigazgatója volt. Ő falunk szülöttéről, vitéz Horváth Sándorról tartotta előadását. Felvázolta élettörténetét és hősies cselekedeteit a II. világháborúban. Vitéz Horváth Sándor gyalogos főhadnagyként szolgált az orosz hadszíntéren és bátor cselekedeteivel örökre beírta nevét a magyar hadikrónikákba. Hősiességéért, bátorságáért a Magyar Tiszti Arany Vitézségi érmet kapta meg, mely kitüntetéssel az egész országban mindössze tizenheten részesültek. Vitéz Horváth Sándort 1992-ben az akkori honvédelmi miniszter posztumusz őrnaggyá léptette elő.
Prof. Dr. Seregi János előadásában a Festeticsek gazdasági, oktatási, kutatási tevékenységeit sorolta fel és szólt arról is, hogy az utókor miként állított méltó emléket e nevezetes családnak szerte az országban. Festetics emlékhelyeket és a Festeticsekhez kapcsolódó eseményeket mutatott be. A létrehozott emlékhelyek a teljesség igénye nélkül: Festetics állatpark (Keszthely-Gyenesdiás), Festetics emlékpark (Kőszegpaty), Festetics fürdőház (Hévíz), Festetics kilátó (Keszthely-Gyenesdiás). Festetics vendégház (Gyenesdiás) stb. Évente megrendezésre kerülő esemény a Festetics vágta.
A záróbeszédet Simon Dániel tartotta, aki a jubileumi év alkalmából jelentette meg kiadványát a „Festeticsek ősi fészke Ságh"címmel.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek