Kiállítás Simaságon

2015. november 30. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Kultúra | Település: Simaság
Kiállítás Simaságon

Október 4-e nagy nap volt Simaság életében! A Helyi Értéktár Bizottság által létrehozott falutörténeti kiállítást nyitották meg.

A tárlatot Molnár László polgármester és Simon Dániel az Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg, átadva ezzel a terepet a szemlélődő érdeklődőknek. A tárlókra időrendi sorrendben kerültek fel az anyagok, kezdve az 1265-ös első írásos oklevéltől (mely először említi Ságh települést) napjainkig. Bemutatásra kerültek a híres Festetics család Sághon született tagjai, a szintén településünk szülötte biedermeier festő Kozina Sándor. Az érdeklődők nyomon követhették falunk iskolatörténetét, bemutatásra került hajdani iparunk (akkor még volt!), sajt és téglagyártásunk. Meséltek a kiállított anyagok a világháborús évekről, a diktatúra, majd a szocializmus éveiről és a rendszerváltozás utáni évekről is. Látható volt falunk legidősebb férfijának és legidősebb házaspárjának portréja is. Bemutatásra kerültek régi mezőgazdasági és konyhai eszközök, használati tárgyak is.
A megnyitó estjét hangulatossá varázsolták a meggyújtott (szintén kiállítási tárgyként funkcionáló) petróleumlámpák fényei.
A kiállítás az ünnepségsorozat mindhárom napján megtekinthető volt.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek