Beharangozó

2015. október 29.
Témakör: Beharangozó | Település: Gyalóka, Gór, Répceszentgyörgy

Október van. Beköszönt az ősz, elmúlt a vénasszonyok nyara, reggelente egyre hűvösebb a levegő, előkerül a szekrény mélyéből az őszi kabát, a cipő, és lassan elérkezik a fűtési szezon is.

De valamiért, mint minden évszaknak, az ősznek is van egyfajta kellemes hangulata.
Ebben az időszakban is szépnek látjuk a természetet. Ahogy kinézünk az ablakon, már különböző színekben pompáznak a falevelek, barna, sárga, rozsdás ágak hajladoznak jobbra-balra, és a színes falevelek lassan betakarják a pázsitot, a járdákat. Ahogy sétálunk az erdőben, zörög a lábunk alatt az avar, gesztenyék, makkok, diók hevernek az út szélén. Ez jelzi igazán, hogy megérkezett az ősz.
Sokunknak a forró, vidám nyár után az ősz kissé szomorú évszak, pedig gondoljunk csak az októberben is zajló szüretre, a szüreti ünnepekre, felvonulásokra, és a fesztivál hangulatára. Megérett a szőlő itt az ideje leszüretelni, és finom bort készíteni belőle. Az egész egyfajta ,,rituálé". A pincékben a hordókban már érlelődik a must, és ,,alig várja", hogy a felszínre törjön, és finom borocska legyen belőle, amit aztán majd a szüreten kedvükre kóstolhatnak a gazdák, és a szüretelők. A felvonulásokon a ruhák és feldíszített traktorok, a zenék, koncertek, a falvakban az út szélén látható különféle emberbábuk is mind-mind az ősz, a szüret hangulatát tükrözik.
Lám-lám, így nézve, nem is tűnik olyan rossz és szomorú évszaknak az ősz.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.