Télfelejtő

2016. március 11.
Témakör: Beharangozó | Település: Ólmod, Szakony, Peresznye
Télfelejtő

"Amikor már vészesen rühellem a telet, részletesen magam elé képzelem a tavaszt. Abban a hitben ringatózom, hogy nem hagytam ki semmit: így és így fog kibomlani, lépésről lépésre. Aztán eljő végre a valóságos tavasz; de nem bomlik ám, hanem robban, csodájával ezerszeresen meghaladva képzeletemet, emlékeimet. Akár a szerelem."

A hosszas hideg, sötét és fagyos tél alatt álmodozva gondolunk az első tavaszi napsugarakra és a gyönyörű virágokra. Az év egyik legszebb időszaka ez, amikor a virágzó fák, a csicsergő madarak és a folyamatosan enyhülő idő minden ember hangulatába csempésznek egy kis vidámságot. Végre megérkezett a várva várt március! Ősi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban pedig Böjtmás havaként említik. Idén márciusban a nőnap, a költészet napja mellett a húsvét is okot ad az ünnepi hangulatra, ugyanis Húsvétvasárnap 27.-ére esik. A tavasz első jelei, a hóvirágok már kibújtak a földből, sajnos otthonunkban nem élvezhetjük látványát, mivel védett növény, tilos leszakítani. Viszont néhány szál friss barkaág vázába helyezve a közeledő húsvét hangulatát idézheti, egy kirándulás, kutyasétáltatás alkalmával érdemes begyűjteni belőle. A néphit szerint számos bajtól, veszedelemtől, rontástól megvéd, és az egyházban is a húsvét egyik legfőbb szimbóluma. Csokra a lakásban az (ünnepi) asztal méltó dísze lehet önmagában, vagy épp tavaszi virágokkal párosítva. Nagyon hálás kis növény, mert vázába állítva, víz nélkül is hónapokig eláll!
Bár már túl vagyunk a hidegebb hónapokon, nem árt, ha tavasszal is odafigyelünk az egészségünkre. Ilyenkor még nagyon könnyen elkaphatjuk a náthát, és észrevehetjük magunkon a tavaszi fáradtság tüneteit is. Az immunrendszerünket a friss levegő is erősíti. Használjuk ki, hogy végre nem kell a szobánkban ücsörögnünk, tegyünk egy hosszú sétát a parkban, és kezdjünk el sportolni. A testmozgás jó hatással van az emésztésünkre, az anyagcserére valamint serkenti a vérkeringést. Itt az ideje, hogy kerékpárra pattanjunk, kiránduljunk az erdőben, nézzük meg az ébredő természetet közelebbről.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.