SAJTÓKÖZLEMÉNY

2018. november 12.
Témakör: Egyéb | Település: Peresznye, Tormásliget, Zsira
 SAJTÓKÖZLEMÉNY

„Intézményi férőhely kiváltás a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Peresznyei telephelyén.” című projekt keretén belül 2018. október 4-én Nyitó rendezvényt tartott.

A rendezvényen bemutatásra került a pályázat, melynek keretében a Peresznyei bentlakásos intézmény kerül kitagolásra 6 családias légkörű, akadálymentes, a támogatott lakhatást megvalósító lakóházba, amely 826,88 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.
A projekt célja - a fenti folyamat részeként - a fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, a célcsoportok vonatkozásában engedélyesenként 50 főnél nagyobb intézményi ellátási forma teljes körű kiváltása, és a lakók igényeire reflektáló, magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási formák kialakítása. További cél a fogyatékos személyek életminőségének javítása, jogainak érvényesítése, önálló életvitelük támogatása.
A pályázat keretében a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Peresznyei telephelyén működő bentlakásos intézmény kerül kiváltásra. A komplex akadálymentesítés szempontjainak figyelembe vételével 6 db 12 férőhelyes támogatott lakhatást megvalósító lakóház épül fogyatékos személyek számára, valamint a kiváltott intézményben új Szolgáltató Központ létesül alapszolgáltatások nyújtásához, továbbá a foglalkoztatás megvalósításához. A projekt nagyban hozzájárul a fogyatékos személyek életminőségének javításához, jogainak érvényesítéséhez, a társadalomba történő beilleszkedéséhez.
A projekt kapcsán megvalósuló támogatott lakhatás szolgáltatás típus a jogszabályi előírásnak megfelelően, falusi környezetben kapcsolódik a helyi szükségletekhez, az igényekhez és lehetőségekhez. Cél, a telephely intézmények infrastrukturális kiváltása több, különböző helyre történő kitagolással oly módon, hogy a választott helyszínek lakókörnyezetbe integrált elhelyezést biztosítsanak.
Az új intézmény-egységek integráltan kerülnek elhelyezésre Horvátzsidány, Szakony, Tormásliget, Und és Zsira településeken.
A felmerülő igények és a feltárt lehetőségek egybeesése a projekt megvalósulásával teljesedik ki, egy kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles körű szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő, magas színvonalú szociális szolgáltatási rendszer kialakításával.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában