37. Tűzoltó Répce Kupa

2015. október 29. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Közélet | Település: Peresznye, Szakony, Répcevis
37. Tűzoltó Répce Kupa

A hatalmas társadalmi összefogással, jelentős önkéntes munkával épített, új csepregi szertár avatásához kapcsolódva,

1979-ben került megrendezésre először a Tűzoltó Répce Kupa. Elindítói: Kóbor Ferenc egyesületi elnök és Tóth László parancsnok voltak. A versenyszabályzatot közösen alkották meg a csatlakozó egyesületek: Bő, Bük, Csepreg, Horvátzsidány, Peresznye, Répcevis, Szakony, Tömörd és Zsira vezetői. Időközben csatlakozott még Und, viszont Bükön és Tömördön megszűnt az ÖTE.
A rendezvényt minden évben más település egyesülete szervezte meg, s az idők során mindegyiken már többször is sorra került. Az idei, immár 37. verseny lett megtartva augusztus 1-én a csepregi szertár mögötti régi focipályán. Bő és Peresznye - bár még működik az egyesületük - létszámproblémák miatt nem tudott versenyzőket kiállítani. Így hét település férfi-, két ifjúsági fiú-, egy ifjúsági leány- és egy gyermekcsapat nevezett be a küzdelembe. A verseny, mint korábban mindig, most is váltófutással kezdődött. A férfiaknál a legjobb eredményt a répcevisiek érték el, néhány másodperccel megelőzve a csepregieket és a szakonyiakat. A fiúknál a horvátzsidányiak gyorsabbak voltak a csepregieknél. A klasszikus vizes (800 liter/perces) kismotorfecskendő-szerelés megmutatta az összeszokottságot és a nagyobb versenyrutint. Csepreg férfi csapata úgy megelőzte a többieket, hogy összesítettben is első lett, s véglegesen elnyerte a Répce Kupát. A második helyezést a Répcevisi, a harmadikat pedig a Szakonyi ÖTE csapata szerezte meg. A fiúknál a horvátzsidányiak megtartották első helyüket, de a csepregi fiatalok is jól helytálltak. A csepregi lányok bizonyították, hogy a gyengébb nem képviselőinek is helyük van az egyesületben, s fel tudnak nőni a feladatokhoz. A gyerekek bemutatója pedig a nyári tábor eredményességét is bizonyítja, s azt is, hogy megfelelő utánpótlás-nevelés folyik a csepregi egyesületben.
A rekkenő hőségben tartott rendezvény végig jó hangulatban zajlott. Az eredményhirdetés után pedig külön színfoltot jelentett a győztes csapatok vezetőinek vízbedobása, s az új parancsnokok hasonló módon történő felavatása. A küzdelem után a csapatok tagjai és kísérőik jóízűen elfogyasztották csepregi hölgyek által főzött ételeket.
Kár, hogy a hőség miatt csak kevesen nézték meg a versenyt. Az is feltűnő volt, hogy a települések vezetői közül a korábbiaknál jóval kevesebben tették tiszteletüket a jelentős önkéntes munkát végző egyesületek térségi rendezvényén.
Kovács András ÖTE-elnök lapzártánk előtt közölte, hogy aug. 23-26. között a csepregi felnőtt csapat részt vett Miskolcon az Országos Katasztrófavédelmi Parancsnokság által a hivatásos és önkormányzati tűzoltók részére rendezett Tűzoltó Szakmai Versenyen. Több féle elméleti és szakmai gyakorlati feladatot kellett teljesíteni. A gyakorlati versenyszámok után az élmezőnyben álltak, az elméleti megmérettetéseken a vártnál gyengébben teljesítettek. Ezért összesítésben a középmezőnyben végeztek tűzoltóink. Mivel először vettek részt ilyen versenyen, az eredmény elfogadható, s egyben jelzi, hogy a következő időszakban mely területen kell javulni a fiúknak. Az országos versenyről készült videók megtekinthetők a www.csepregituzoltok.hu honlapon.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában