Beköszöntő

2019. április 1. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Beharangozó | Település: Meszlen, Völcsej, Mesterháza
Beköszöntő

Lapunk olvasótábora két településsel bővült: e hónaptól Meszlen és Völcsej község lakói is forgathatják a Répcevidéket. Köszöntjük új olvasóinkat.

Mindkét kisközség gazdag múlttal rendelkezik. Évszázadokkal ez előtt Meszlenben többször is megyegyűlést tartottak. Az is előfordult, hogy Vas megye nemesei a Sopron megyeiekkel közösen tanácskoztak itt. A kis település gyermekei ma főleg a csepregi oktatási intézményekben tanulnak, a vízellátás terén pedig a Soproni Vízművek büki alközpontjához tartoznak.
Völcsej „nemes" népi előneve onnan származik, hogy a falu lakosságának számához viszonyítva itt élt az országban a legtöbb kisnemes. A község 1872-ig a Soproni alsó, majd ekkortól a (felső) Sághi, majd 1876-tól a Csepregi járáshoz tartozott. 1925-ben több közeli településsel együtt a Soproni járáshoz csatolták.
Április a tavasz legszeszélyesebb hónapja, fontos ünnepekkel. A Magyar Költészet Napjára mi is közlünk néhány verset. A tavaszi napforduló és a holdtölte idén majdnem egybe esett. Emiatt késői Húsvét és Pünkösd lesz. A keresztény vallások legnagyobb ünnepére, Krisztus szenvedése, halála és feltámadása évfordulójára megújul a természet. A hívők belső megtisztulása mellett, közeli és tágabb környezetünk is megszépül. Már a márciusi TeSzedd! akciók is erre irányultak településeinken. Jó lenne, ha az ekkor megtisztított árokpartok, erdőszélek... nem csak a Föld Napjáig maradnának ilyenek, hanem éven át is. Ehhez sokak gondolkodásának meg kellene újulnia.
Csepreg meghatározó épületei, a volt Kanizsai-Nádasdy-Jankovics-Schöller és az egykori Markovics-Rothermann kastély az elmúlt hónapokban új tulajdonosok kezébe kerültek. Ráadásul az előbbinek a hozzátartozó Szedenik és Eperjesy villával együtt kínai gazdái vannak. Bízunk abban, hogy ezek az épületek is végre felújításra és hasznosításra kerülnek.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.