Templom szentelés és falunap Górban

2014. szeptember 22.
Témakör: Vallás | Település: Gór
Templom szentelés és falunap Górban

2014. augusztus 23-án kettős ünnepre gyűlt össze a falu apraja és nagyja. 10 órakor dr. Pápai Lajos győri megyés püspök 5 római katolikus pap

közreműködésével és Simon Réka evangélikus lelkész jelenlétében újraszentelte a külsőleg felújított római katolikus templomot. A szentmise hangulatát még ünnepélyesebbé tette a Bői Női Kar előadása.
A szentmise elején Gángliné Schreiner Tünde polgármester asszony és Bokor Miklós katolikus egyházközösségi képviselő köszöntötte a püspök urat.
Bokor Miklós beszédében kiemelte, hogy különösen nagy megtiszteltetés a góri hívők számára, hogy a főtisztelendő úr ellátogatott hozzánk, mert 50 év elteltével először jár templomunkban győri püspök. Ezután röviden ismertette a falu és a templom történetét. Elhangzott, hogy a templom középkori eredetű és a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére építették. A falak őrzik az egykori római kori kövek maradványait. Az oltár lépcsőjébe egy római előkelőség I. századból származó sírkövét építették be. A templom a XVIII. századi barokk átépítés után kapta meg jelenlegi formáját.
A szentmisét követően a program a közösségi téren folytatódott. Ágh Péter országgyűlési képviselő mondott köszöntőt annak kapcsán, hogy falunkban a kormányhoz benyújtott konszolidációs pályázat eredményeként megújult a templomhoz vezető út, új nyílászárót kapott az orvosi rendelő, felújításra került a faluház tetőszerkezetének a bádogozása és a beltéri lépcső új burkolattal lett ellátva. A folytatásban a püspök úr megszentelte, Simon Réka evangélikus lelkész pedig megáldotta a Túri Tamás fafaragó által készített falutáblát.
A nap a helyiek által készített ebéddel folytatódott. Ezt követően a Bői Női Kar önkéntesekkel kiegészülve népdalokat adott elő. Az éneklésbe a nézők is bekapcsolódtak.
Őket követte a sajtoskáli asszonyok zenés, táncos produkciója, amely nagyon nagy sikert aratott.
A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár közvetítésével Budapestről érkezett Kávészünet együttes fellépése alatt sajnos megeredt az eső. Az idősebbek behúzódtak a sátorba, a fiatalabbak az előadók köré gyűlve hallgatták a megzenésített verseket. Néhány bátrabb gyermek táncra is perdült az előadás alatt. A fiúk ráadásként egy vidám hangvételű saját szerzeményt adtak elő.
A Hegyfalui Háncs néptáncegyüttes a szemerkélő eső ellenére is fergeteges műsort adott elő. Előadásukban különböző tájegységek táncait ismerhettük meg. A fiúk által ráadásként bemutatott vidám, bohókás tánc egyveleg hatalmas sikert aratott.
A fenti programokkal párhuzamosan Marton Eszter és Kovács Kitti csillámtetoválást, Pál Andrea pedig arcfestést készített a vállalkozó szellemű gyerekeknek, akik nem sok pihenést engedtek a művészeknek. A focipályán a büki íjászok tanították a gyerekeket az íjjal való célzás és lövészet tudományára. A szakadó eső sajnos lerövidítette az íjászatra szánt időt is. Nagyon sok gyerek bánatára nem tudtuk elhozni Bükről a pedálos járgányokat sem, mert az időjárás nem tette lehetővé az autózást.
A falunap rendezvényeit bál zárta, melyen a Peti & Ati duó énekelt. A fiúk által játszott zenékre a gyerekek és felnőttek egyaránt nagyon jó hangulatban táncoltak.
Az Önkormányzat és a Katolikus Egyházközösség nevében ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki munkájával, támogatásával hozzájárult a rendezvények sikeres lebonyolításához.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában