Történelmi horvát-magyar kapcsolatot ápolnak

2019. június 12. | Szerző: Koszorú Mihály
Témakör: Önkormányzat | Település: Csepreg
Történelmi horvát-magyar kapcsolatot ápolnak

Már másodjára várta Csepreg delegációját a horvátországi Pakráci Magyarok Közössége, akik jó szívvel és szeretettel, bőséges vendéglátással fogadták azt a közel harminc főt, akik a város képviseletében utaztak a külhoni magyarokhoz.

Csepreg és a Daruvár környéki szórvány magyarság lakta Pakrác település együttműködést a Jankovich gróf család alapozta meg, akik annak idején a város nagybirtokosai voltak. A közös történeti emlékeket a csepregi horvát nemzetiségi önkormányzat karolta fel, s a testvérkapcsolat fellendítését a csepregi városvezetés is támogatta. Május 18-án Vlasich Krisztián polgármester és Kissné Krály Mária nemzetiségi elnök a Pakráci Magyar Napokon köszöntötte a népes vendégsereget, s adták át ajándékaikat és jókívánságaikat a helyi magyar kisebbségnek. A csepregi delegációt Jankovics Róbert a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, a magyar közösség országgyűlési képviselője személyesen köszöntötte. A vasi kisváros meglepetéssel is készült a helyieknek: a Csepregi Palacsinta Fesztivál népszerűsítésével kínáltak a gasztronómia iránt érdeklődőknek, valamint minden édesszájúnak kakaós és lekváros palacsintát. A vasárnap reggelt Lipik városában kezdték, a gyógyvízkút és a fürdő körüli park megtekintésével. A pakráci magyarokat összekovácsoló szervezet vezetője, Josip Fa egy olyan kápolnához is elvezette a csepregiket, ahol a délszláv háború helyi áldozatai előtt állítottak emléket. A környéket 1991. őszén vonták szerb ellenőrzés alá, de a horvát felszabadító hadműveletet követően is végeztek pusztítást a szerb partizánok. Útjuk során elkalauzolták őket a Monarchia első pszichiátriai intézetéhez is, ami egyben Horvátország első közkórházává is vált. Az épület a Pakra folyó partján áll, s a délszláv háború idején a frontvonalon helyezkedett el, így súlyos károkat szenvedett, a pusztítás során használhatatlanná vált. Az egészségügyi szakemberek a támadás előtti éjszaka, emberfeletti erővel, mintegy 300 beteget menekítettek ki a kórházból, ahol a biztos halál várt rájuk. A horvát-magyar testvérkapcsolatot építő kirándulás végül egy közös ebéddel zárult, ahol a felek megállapodtak, hogy legközelebb július 13-én találkoznak a III. Csepregi Palacsinta Fesztiválon. Az együttműködésüket okiratba foglalva szeretnék még szorosabbra fűzni, melynek ünnepélyes aláírását is ekkora tervezik.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. június 17. hétfő • Laura
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Modern utasvárók CsepregenAz újak telepítésével egyidejűleg az elöregedett buszvárókat is kicserélik Csepregen.
Újra régi fényében tündököl az Alsóváros ékköve Csepreg Város Önkormányzat saját erős beruházásával készült el a Szent Katalin kápolna tornyának renoválása. Különleges eljárással dolgoztak, biztosító köteleken függve szépült meg a Területi Gondozási Központ intézményének is helyt adó épület csúcsa.
A nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a Répcementi turizmusban A Büki Közös Önkormányzati Hivatal és a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület által az EFOP-1.2.9. Nők a családban és a munkahelyen kiírásra benyújtott projektjének célja a város és vonzáskörzetében élő nők munkaerőpiaci helyzetének javítása, tiszteletben tartva és támogatva a klasszikus családmodell adta lehetőségeket.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online