Tisztelt Csepregi Polgárok!

2019. november 18.
Témakör: Önkormányzat | Település: Csepreg
Tisztelt Csepregi Polgárok!

Nem szándékozom borzolni a kedélyeket, de ígéretemhez híven engedjék meg, hogy beszámoljak Csepreg Város Önkormányzata anyagi helyzetéről. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kialakult helyzetért nem az előző ciklus képviselőit tartom felelősnek, és nem azért mert én is, mint egykori képviselő a testület tagja voltam. A lentebb olvasható beruházási és fejlesztési tételek többségében polgármesteri hatáskörben kerültek megrendelésre, illetve a polgármester által előterjesztett módon fogadta el azokat a testület. Az Önkormányzat számlaegyenlege: 319 837 247 Ft

Ebből:
• szabadon felhasználható: 42 678 734 Ft
• kötött felhasználású: 277 158 513 Ft (szennyvíz használati díj, eu-s és hazai elnyert pályázatok forrásai, kötött felhasználású közhatalmi bevétel)
Tartozások (tehát lejárt fizetési határidejű számlák):
• szállítói tartozás: 38 715 156 (már elvégzett munkák, szolgáltatások még ki nem fizetett számlák, melyeket saját erőből kell rendezni.)
• Adótúlfizetések: 9 633 502 (adózók által túlfizetett adók, melyek vissza kell fizetni vagy át kell vezetni).
Ami a lényeg, az a szabadon felhasználható pénzeszköz. Hiszen hiába van több mint 300 MFT a számlán, ha abból csak 42 678 734 Ft használható fel szabadon.
A lejárt számlák kiegyenlítése után marad a számlán 4 150 654 Ft. Az Adótúlfizetések esetleges visszafizetésével - mely bármikor bekövetkezhet - már 5 669 924 forint hiány van, nem beszélve a polgármesteri végkielégítés és szabadságmegváltás összegéről. Ehhez fontos megemlíteni, hogy az önkormányzat a szállítói tartozások kiegyenlítésével valamennyi eddigi tartalékát feléli (ingatlan értékesítésből, gépjármű értékesítésből, lakbérekből származó bevételek), tehát nem marad egy váratlan esemény esetén, szabadon mozdítható pénze.
Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a fenti kimutatás 2019. október 13. napi pillanatnyi állapot. A költségvetési helyzet egy dinamikus, folyamatosan változó rendszer. A bevételi és a kiadási oldal napi szinten változik. Ami 13-án még igaz volt, az 14-én már nem feltétlenül, hiszen jönnek be még adóbevételek, egyéb állami pénzek és természetesen időközben lejárnak számlák, ha nem fizetjük ki, jönnek be új számlák.
Mindenesetre egy közel 1 milliárd forintos éves költségvetésnél nem túl rózsás a helyzet, főleg ha kinullázzuk a tartalékainkat.
Mindezt csak tetőzi, hogy a 2019. évben a saját erős beruházás meghaladta a 91 millió forintot. Ez úgy gondolom becsülendő, de egyben meggondolatlan is, hiszen az így felhasznált összeggel lényegében az önkormányzat a teljes 2019. évre beszedni tervezett adóbevétele felhasználásra került. Amivel megint nem lenne semmi gond, de október van és van még több mint 2 hónap az évből. Az állami finanszírozás nem fedi a béreket, ahhoz mindig hozzá kell tenni. A közétkeztetési számlákat fizetni kell. Az MLSZ műfüves pályázat tekintetében át kellene haladéktalanul utalni hozzávetőlegesen 10.000.000 Ft önerőt, hogy a beruházás megkezdődhessen és az önkormányzat eleget tegyen a pályázati feltételeknek, nem beszélve a többi vállalásról, melyekről a milliós nagyságrendű számlák hamarosan megérkeznek.
Halkan jegyzem meg, hogy a rendezvényekre közel 9 millió forint kiadása volt az önkormányzatnak saját erőből.
A fenti költekezéssel az a nagy gond, hogy tartalékok hiányában a jövő évi és az azt követő évek fejlesztési lehetőségei csökkentek. Persze ott vannak az EU-s és hazai pályázatok, de azok célhoz kötöttek, nem biztos, hogy arra a területre tud az önkormányzat pályázni, amit feltétlenül fejleszteni szeretne.
Nyilván vannak követelései is önkormányzatnak, amiket csökkenteni kell, hiszen ezek is tényleges bevételt képezhetnek, azonban azzal jelenleg a mindennapi működésben nem lehet számolni.
A külső partnereinket azonban szeretném megnyugtatni, hogy nem fizetésképtelen az önkormányzat. Azon leszünk, hogy minden számla rendezve legyen és a jövőben is számítunk rájuk!
Tisztelettel:
Horváth Zoltán
Csepreg Város Polgármestere

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. december 8. vasárnap • Mária
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Iklanberényiek választásaOktóber 13-án az egész ország az önkormányzati választásokra figyelt. A régió legkisebb településén, Iklanberényben 61 választásra jogosultból 52 helyi tett eleget állampolgári kötelezettségének.
Tormásliget község alakuló ülésének polgármesteri beszéde Tisztelettel szeretném megköszönni az ismételt bizalmat! Nagyon meg vagyok hatódva, hiszen a hatodik ciklusomat kezdem meg mint Tormásliget polgármestere. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, és azoknak a részt vételét is, akik nem rám adták a voksukat.
Sikeres az ősz Sopronhorpács községben…Az idei évben Sopronhorpács Község Önkormányzata több pályázatot is benyújtott, melyek közül októberben kettő is nyertesen került ki. Az egyik a Magyar Falu Program által kiírt „Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására” témában került beadásra, mely pályázat keretein belül egy közterület rendező Iseki TXG 237 típusú kompakt traktor megvásárlására kapott 11 millió forint támogatást a község.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online