Sikeres turisztikai terv – határokon átnyúló együttműködés

2017. július 14. | Szerző: Bajdó Bettina
Témakör: Önkormányzat | Település: Kőszeg, Csepreg
Sikeres turisztikai terv – határokon átnyúló együttműködés

A Fischbachtól Kőszegig vezető Alpannónia hosszú távú túraútvonal mottója: Határtalan vándorlás.

Hamarosan megvalósulhatnak az Alpannónia Plus projektelemei is, mely egy egységes, magas színvonalú túradesztináció létrehozása a stájerországi Joglland térségtől Burgenlandon és Alsó-Ausztrián át egészen a Kőszegi-hegységig és az Írottkő Natúrparkig. Ennek egyik állomása Csepreg lesz. A határon átnyúló panoráma túraútvonal a Keleti-Alpokat köti össze a Pannóniával. A 2007-2013 közötti támogatási időszakban sikeres projekt valósult meg ebben a témában az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Akkor egységes tábla- és jelzésrendszert, áttekintő térképpel felszerelt indulókapukat létesítettek, és az útvonal több pontján kiépült a turisztikai infrastruktúra. Most, az Alpannónia plus projektben, az útvonal optimalizálása és bővítése valósulhat meg, és a túradesztináció egészére hosszú távú működtetési stratégia készülhet. Ebben a határon átnyúló összefogásban vesz részt Csepreg is. Vlasich Krisztán polgármester elmondta: június 9-én az Alpanónia plus pályázat kapcsán a stájerországi Joglland régióban, a Rabl Kreuz menedékházban egy projektindító sajtóreggelin vettek részt, ahol az érintett települési vezetők, 7 magyar és 3 osztrák régió volt jelen. A projekt időtartama 3 év, egészen pontosan ez év július 1-jétől 2019. 12. 31-ig tart. Az összköltségvetése: 1.866.029 euró, amelyből a magyar partnerek költségvetése: 806.000 euró, vagyis majdnem 250 millió forint. A magyar partnerek koordinátora a kőszegi székhelyű Írottkő Natúrparkért Egyesület. - Az elejétől fogva támogattam a közös együttműködést, mivel ebből nemcsak a térség, hanem Csepreg városa is sokat profitálhat - emelte ki a polgármester. - Csepreget több fejlesztés is érintheti, információs pontot alakítanak ki a Rumi-házban. A felújításra kerülő ingatlan hármas feladatot lát majd el: pihenőhely és információs pont lesz, mosdókat építenek ki, és létrejön egy kiállítótér is. Az Alsó-Hangán komplett pihenőhelyet hoznak létre, amely a túrázók részére kulturált körülményeket biztosít a megpihenésre és étkezésre. Az útvonal mentén található Sajbók-forrást és környékét helyreállítjuk, turistabaráttá alakul. A forrás felújítása során megtörténik a tisztítás is, így a túrázók számára fogyasztható lesz a vize. A projekt során létrehoznak egy hétállomásos tanösvényt, melynek témája a csepregi szőlőhegy és bor története. Helyreállítják az Új Bene kutat és környékét, itt is iható lesz a kút vize. A Bene-hegyi tónál magaslest és ismeretterjesztő anyagokkal ellátott bemutatóhelyet alakítanak ki, ahonnan az élővilág zavarása nélkül figyelhető meg a tó madárvilága. A csepregi beruházások mintegy 52,5 millió forintba kerülnek majd. A pályázati támogatottság 95 százalékos, melyhez a város 2,6 millió forint önerőt biztosít.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2017. szeptember 21. csütörtök • Máté
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Megújul a közös önkormányzati hivatalAz elmúlt időszakban zajló fejlesztések: óvoda, iskola tornaterme, járdák és útfelújítások mellett, megkezdődött a város intézményeinek további fejlesztése is Csepregen.
Épül a járda a Mátyás utcábanA tavaly elkezdődött út- és járdafelújítási program keretében zajlanak jelenleg is a járda felújítási munkálatok a Mátyás utcában.
Már munkában az új eszközHorváth Gábor képviselő, a Családügyi, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnökének és Horváth Zoltán képviselő, a Városgazdálkodás vezetőjének és dolgozóinak jelenlétében, 2017.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online