Egy szimpatikus külváros – Tormásliget

2017. június 16. | Szerző: yde
Témakör: Önkormányzat | Település: Tormásliget
Egy szimpatikus külváros – Tormásliget

„Saját” kocsma, sok eladó telek, szépülő halottasház és fegyelmezett gazdálkodás – itt tart Tormásliget 2017 derekán.

- A legfrissebb, hogy megvette az önkormányzat a kocsmaépületet, ott, a kastély mellett - kezdte a beszámolót Mester Árpád polgármester. Azt mondta, keresik az ideális bérlőt, a megfelelő vállalkozót. Méghozzá úgy, hogy nem nyerészkedni akarnak az üzleten, hanem azt, hogy működjön a vendéglátóhely. Tudja, hogy nagy élet van ott - és mellette, a kastélyban is. A közösségi helyiségek, a bolt is ott működik - mutatta be. A kocsma felett van egy lakás, azt felújítja majd az önkormányzat, hogy felkészültek legyenek, jelenleg ugyanis nem tudnának segíteni, ha szükség lenne egy falubelinek azonnali költözésre. Ez, hogy számíthatnak a falu vezetésére a tormásligetiek, egyértelmű - bár nagyon szerényen és nem szívesen beszélt erről a polgármester. Egy példát azért elmondott: amikor a falubeli asszonyok mammográfiás vizsgálatra kaptak „behívót", akkor megszervezték, hogy együtt el tudjanak menni. Egész egyszerűen bérelt egy kisbuszt a polgármester és elvitette a hölgyeket, mert a legfontosabb az egészség. Meg a polgármester szerint a legfontosabb, hogy az ember ahol tud, ott segítsen. Ennek kapcsán, az ingatlanokra visszatérve elmondta: 12-ből 24 telek lesz, ez is friss hír Tormásligetről. - Van egy olyan lehetőségünk, hogy a 12 telket középen megosztanánk. Ezek 1600-1700 négyzetméteres területek, ami a mai világban nem kell senkinek. Építési rendeletben meghatároztuk, hogy 600 négyzetmétertől már lehet építkezni, az vonzóbb manapság - magyarázta a polgármester. A megosztással várhatóan 22 telek lesz, ugyanis kettő „elkelt". - Megkerestek Győrből, mert kitagolással megszüntetik a peresznyei fogyatékkal élők otthonát, idősek otthona lesz belőle. Az ott gondozottakat családi házas lakóközösségekbe költöztetik, ehhez kerestek telkeket. Minket is megtaláltak és nagyon büszke vagyok a testületre, hogy egyhangúlag megszavaztuk - árulta el Mester Árpán. Most ott tart ez a kezdeményezés, hogy befogadták a győriek pályázatát, várják az elbírálást.
Ami a helyi pályázatokat illeti: a két részletben érkezett adósságkonszolidációs pénzt említette a polgármester, 13 millió forintot kapott Tormásliget. Az egyik felét három éve kapták meg: járdafelújításra, árokrendbetételre és a kastély épületben egy vizesblokk felújítására jutott. A mostani támogatásból halottas ház készül - mutatta a temetői terveket. - Vizesblokk, teljes tetőcsere, térkövezés, elő-tető - sorolta. A beruházás felére elég a konszolidációs pénz, a másik felét saját erőből teszik hozzá. Van miből, nem szűkölködnek Tormásligeten: lenne mire, de nem kérkedett a költségvetés számaival a polgármester. Azt azért elmondta, hogy az ipartelepből van bevétele a településnek, de magánszemélyekre nem vetettek ki adót. A kiadások között kiemelte, hogy a Bursa Hungerica pályázat szinte alanyi jogon jár Tormásligeten. Minden főiskolás és egyetemista 6 ezer forintot kap az önkormányzattól, most hét diáknak juttatják a támogatást. Ősszel beiskolázási támogatást is adnak - akárhány gyerek van, jut rá pénz. Költenek rendszeresen az idősek napjára, Mikulás programra és farsangra. A hiányosságokat sem titkolta Mester Árpád. Többen számon kérték már tőle, hogy nincs játszótér a településen, s még nagyobb gond, hogy nem sikerült még kiépíteni a szennyvízcsatornát. Ez utóbbihoz várják a lehetőségeket (ahogy az elmúlt években is). A büszkeségek is szóba kerültek, ahogy kiléptünk a hivatalból. A templom gyönyörűen felújított, mellette mutatta az angolkertet. Helyi védettséget élvez, akárcsak a gesztenyesor, a kőrisfa- és hársfasor is Tormásligeten. A park hűvös árnyékot ad az erre járónak, különösen a legmelegebb hónapokban érdemes ide látogatni (például a következő hetekben).

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában
2018. március 22. csütörtök • Beáta
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Öt intézményt korszerűsítenek CsepregenMagyar Kormány támogatásának köszönhetően öt intézményt újítanak meg az elkövetkező két évben Csepregen, ugyanis 392 millió forint támogatást nyert a város energetikai felújításokra – közölte a jó hírt Vlasich Krisztián, polgármester és Ágh Péter, országgyűlési képviselő.
Hosszú évek után megújult a Zrínyi utcaA Répce Citera Barátok Körének vidám műsora alapozta meg a jó hangulatot február 10-én szombaton. Meleg teával kedveskedve ünnepelte a város a felújított Zrínyi utca átadóját. A lakók igazán kitettek magukért, hiszen tortával és házi készítésű finomságokkal készültek az átadási ünnepségre.
Kisgyermekesek faluja lesz Gór Gór község Vas megyében található apró, mintegy 300 lelkes, hangulatos, nyugodt kis falu. Időközi választáson új polgármestert kapott a község. Németh Lászlóval beszélgettem.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online