A roma és zsidó áldozatokra emlékeztek

2018. szeptember 14. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Önkormányzat | Település: Bük
A roma és zsidó áldozatokra emlékeztek

Bük Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata augusztus 3-án idén is megemlékezést szervezett a holokauszt-pharrajimos áldozatainak emlékére az egykori büki temető helyén kialakított Templomkertben.

Itt találhatók a milleneumi és millecentenáriumi emlékfák, az I. és II. világháború büki hőseinek és áldozatainak emlékműve, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztető kő és ágyúcső. Öt éve ezek közelében került felállításra a holokauszt emlékmű is. A rendezvényt a magyar és a cigány himnusz elhangzása után Németh Tiborné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy augusztus 3-a az 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka Auschwitz-Birkenauba elpusztított háromezer roma áldozat miatt lett a roma holokauszt, a pharrajimos nemzetközi emléknapja. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László emlékező beszédében elismerően szólt a város roma önkormányzatának kezdeményezéséről, mely öt éve Bükön a holokauszt emlékmű felavatásához vezetett. Ebben a történelmi környezetben a nevekből olvasható a származás, s látható, hogy kik fogtak össze, s adták életüket a hazáért a harcok során. Együtt emlékezünk azokra, akik nem kerülhették el a sorsukat a II. világháború alatt. Iparosok, kereskedők, művészek és mások tűntek akkor el, akik ma is hiányoznak. Ha az európai kultúráról beszélünk, nem feledhetjük a kereszténység zsidó gyökereit. A romák is keresztények, velük is összeköt bennünket a hit. Dr. Németh Sándor, a város polgármestere a hagyományteremtő elképzelést méltatta. A 2014-ben felállított emlékmű azóta is megfelelő helyet biztosít az évenkénti megemlékezéseknek, melyeken sok értékes gondolat elhangzik. Minden évben részt vett, s most is szívesen jött a rendezvényre Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke. Ő belső parancsnak nevezte az emlékezést. Emlékeznünk kell a nem ismert nagyszülőkre, akiknek az volt a bűnük, hogy a hagyományaik szerint akartak élni. Emlékezzünk hazavánszorgó szüleinkre, akik a borzalmak után új életet kezdtek, családot alapítottak, megpróbálták elfelejteni a felejthetetlent. Már ők sincsenek velünk. Ránk maradt az örök kérdés: Miért történt? Meg kell emlékeznünk mártírjainkról az idők végezetéig. Ferkovics József festőművész Anne Frank naplójából idézett: „Együtt szenvedek az emberek millióival, mégis, ha felnézek az égre, arra gondolok, hogy egyszer még minden jóra fordul, a kegyetlenségeknek vége szakad, és a világra ismét egy békés és nyugalmas kor köszönt. Addig hű maradok eszméimhez, hátha a jövőben valóra válnak."
A beszédek elhangzása után koszorút helyezett el az emlékműnél Németh Tiborné a büki-, Forgács Kálmánné a szombathelyi-, Farkas Jánosné az olaszfai roma nemzetiségi önkormányzat, Bogdán Piroska a győri Czinka Panna-, Tóth Gyuláné és Major Gyula a Büki Városvédő és Szépítő Egyesület nevében, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kapiller Sarolta, a Vas Megyei Kormányhivatal Kőszegi Járási Hivatalának vezetője, dr. Németh Sándor, Bük polgármestere, dr. Tóth Ágnes, Bük jegyzője, Lőrincz Attila r. alezredes, őrsparancsnok, Barabás Mónika r. őrnagy, Nika Róbert nyomozó és Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek