Répce-vidék nyíló virága – Napvirág Együttes

2017. június 30. | Szerző: Bse, bserika
Témakör: Kultúra | Település: Csepreg, Bük, Gyalóka
Répce-vidék nyíló virága – Napvirág Együttes

A Répce-vidék Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma 2015-ben alapította a „Répce-vidék nyíló virága” díjat.

Az alapítvány célja, hogy a Répce-vidéken élő és a Répce-vidék kultúráját, hagyományait ápoló tehetséges tanulók és mentoraik elismerést kapjanak értékőrző tevékenységükért. A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakközépiskola idei tanévzáró ünnepélyén Benkőné Klára Júlia, a kuratórium elnöke adta át az elismerést az 1-4. évfolyamos korosztályban. A vidék népzenei hagyományainak megőrzéséért és ápolásáért a Napvirág Együttes, és mentoruk Pintér Anikó vette át a megérdemelt üvegrózsát.
A Napvirág Együttes a büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár kereteiben működő 6-10 éves kisdiákokból álló művészeti csoport 2014-ben alakult. Kezdetben hat kislány énekelte együtt a játék- és gyermekdalokat. A csoport létszáma folyamatosan bővült: megtetszett a barátnőknek is a szereplés, az új dalok tanulása, ismerete, így egyre többen jöttek énekelni. Anikó nagy örömére két fiatalember is erősíti bátor hangjával, biztos kiállásával a cserfes kislányokat. A lelkesedésük, elhivatottságuk, kitartásuk megvan, rendszeresen, szorgalmasan járnak gyakorolni. Tudják, ezáltal még biztosabb lesz a kiállásuk, még csengőbb, erőteljesebb a hangjuk - igazi együttessé válnak. A játékdalokat az évek múlásával felváltották a népdalcsokrok. Először szűkebb hazánk, Vas megye népdalkincsét ismerték meg, tanultak belőle csokrokat, de kitekintettek a környező tájegységekre is, hogy az ott élő népek dalait is megismerjék, énekeljék. Nagyon szeretik a vidám, humorral átszőtt dallamokat, azokat talán még magabiztosabban, lelkesebben éneklik. Az iskolai ünnepségek állandó szereplői. Nemcsak népdalokkal színesítik a megemlékezéseket, ünnepi alkalmakat, de a műdalokban is otthon vannak, szívesen énekelik azokat is. A városi rendezvényeken és a környező településeken is egyre jobban megismerik a kis csapatot. Legyen kiállítás vagy piacnyitó, kedves színfoltként megjelennek a piros pántlikás, piros szoknyás apróságok, hogy szép hangjukkal megmutassák nagyságukat, elvarázsolják a közönséget. A csoportnak nagyon sok sikerben volt az elmúlt években is már része. Ahol elindultak, onnan általában arany- vagy ezüstminősítés nélkül nem tértek haza. Eddig elért sikereik is nagyon biztatóak, de előttük a pálya! Kitartó szorgalmuknak, elkötelezettségüknek biztosan meg lesz a gyümölcse, nagyon büszkék leszünk rájuk versenyeredményeikért!
A Napvirág Együttes jelenlegi tagjai: Gángó Regina, Gerencsér Emil, Gosztonyi Gréta, Hajdó Jázmin Róza, Horváth Regina, Karcsics Kitti, Landauer Emma, Németh Kata, Spilenberg Maja, Tóth Bálint, Varga Boglárka, Várkonyi Noémi.
A büki Művelődési Házban működő népdalcsoportok művészeti vezetője Pintér Anikó. Az ő neve nem csak Vas megyében, hanem a szomszédos megyékben is a népdalosok népes családjában ismert, elismert, énekesként és művészeti vezetőként egyaránt. Elhivatott népdalénekes, a hagyományok megőrzését, ápolását, átadását tartja aktív tevékenysége fő céljának. A szűkebb haza népdalkincsét tanítja meg elsősorban tanítványainak, de a távolabbra tekintés is célja. Vallja, hogy előadásmódjuknak tükröznie kell a személyiséget, az érzéseket is. Tanítványai ebben a szellemben szerepelnek nagy sikerrel. A csoportokat egyre többször kíséri férjével, Hujber Ferenccel együtt citerazenével, ami még színesebbé teszi az előadásokat. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a dalokat eredeti hangzásukban tanulja meg és adja át tanítványainak. Célja, hogy zenei örökségünk minél több emberhez eljusson, s ezt a csoportjain keresztül tudja elérni. Pintér Anikó és népdalosai örök közös hitvallása: „Születnének bár újjá, erősödnének bár fel népünk ezerhangú orgonáján a feledés mezsgyéjéről visszaidézett ősi dallamaink." (Békefi Antal)

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2017. szeptember 21. csütörtök • Máté
hirdetés
Olvasnivaló a témában
“Most Mutasd Meg” díjA Csepregi Férfi Dalkör, a Szombathelyen megtartott I. Vas megyei “Most Mutasd Meg” tehetségkutató versenyen, az énekkar kategóriában a zsűri különdíját nyerte el. Pukler Zoltán
Rómeó: a Répce-vidék egyik nyíló virágaA Répce-vidék nyíló virága pályázatra Radics Patrik Rómeót szülei és osztályfőnöke nevezték be, az eddig elért sikeres eredményei alapján gondolták esélyesnek.
Múlt és jelen találkozása SzakonybanA Szakonyi Kistérségi Könyvtár szervezésében 2017. június 11-én Lovagok a modern korban címmel beszámolót hallgathattak meg az érdeklődők.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online