Orgonakoncert a góri templomban.

2018. május 17.
Témakör: Kultúra | Település: Gór
Orgonakoncert a góri templomban.

A Répce-vidék költőinek műveit összefoglaló könyv góri bemutatóját követő beszélgetésen merült fel egy góri orgona koncert ötlete.

Az előadóművész, Döme György szintén a Répce-vidékhez tartozó településen, Répceszentgyörgyön lakik. Már gyermekkorától tanult hangszeren játszani, többek között orgonán is. Korábban kántorként is szolgált, jelenleg polgári foglalkozása mellett, kedvtelésből zenél. Az előadóval történt egyeztetést követően, amikor kipróbálta a templom orgonáját, már lehetett érezni, hogy nagy élményben lesz része a hallgatóságnak.
A koncertre április 7-én a szentmisét követően került sor a góri katolikus templomban. A kulturális élményt fokozta, hogy a komolyzenei darabok között dr. Galiotti Csaba - akinek versei megjelentek a Répce-vidék költőinek antológiájában - adta elő néhány versét, bepillantást engedve a vers születésének folyamatába. A műsort dr. Galiotti Csabáné, a költő felesége vezette. A helyi és környező településekről szép számmal megjelent nézők között az idősebb és a fiatalabb korosztály is képviseltette magát.
A többször felújított régi orgonán Johann Sebastian Bach, Händel, illetve Bartók Béla művei hangzottak el, megérintve a hallgatóság lelkét is. Jó volt hallani, hogy az egyházi énekek orgona kíséretén kívül a nagy zeneszerzők művei mennyivel másabb zenei élményt jelentenek a templom falai között. A műsor utolsó tétele - Bartók Béla Magyar képek-Este a székelyeknél - elhangzása után a művész ráadásként Bach: D-moll toccata és fugáját is előadta. Előadta a szó legszorosabb értelmében. Nekem személyesen nagyon-nagy élményt jelentett nem csak hallgatni, de látni is a művész orgonajátékát.
A koncert ingyenes volt, a perselybe bedobott adományokat az orgona felújítására fordítja az egyház.
A hallgatóság nevében is még egyszer köszönetet szeretnék mondani az előadóknak a páratlanul szép élményért.
Németh László

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2018. július 18. szerda • Frigyes
hirdetés
Olvasnivaló a témában
TündérmeseNagy örömmel vettem, hogy megjelent egy tündérekről, virágokról, zenéről szóló mesekönyvem június elején.
Roma napot tartottak Bükön (fotógaléria)
VISSZÜK CSEPREG JÓ HÍRÉT!2018. április 15-én tartotta a csepregi Farkas Sándor Egylet megalakulásának 25 éves jubileumát. A rendhagyó dalos délutánon Sági Ferenc az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, az alapító és pártoló tagokat, támogatókat, az egyesület volt tagjait, illetve az együttműködő csoportokat.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online