„Mancs a szívhez”

2017. május 10. | Szerző: Zsoldosné H. Kati
Témakör: Kultúra | Település: Sopronhorpács
„Mancs a szívhez”

Ennek a gondolatnak a jegyében telt március utolsó napjának délelőttje Sopronhorpácson, a Dr.Sedlmayr Kurt Művelődési Házban.

A „Mancs a szívhez" közösség egy,a Facebook-on meghirdetett pályázata nyerteseiként lehetőségünk nyílt megismerni Borát, a terápiás kutyát. A foglalkozást Pósa Lívia (aki „másik felét" tekintve adótanácsadó és könyvelő) vezette, aki elmondta, hogy Bora hétéves keverék szuka, akit az utcán találták körülbelül két hónapos korában. Kezdetben csak élvezték a társaságát, nem is gondoltak arra, hogy terápiás kutya lesz belőle. Három évvel ezelőtt vágtak bele a kiképzésbe, Bora terápiás kutya, Lívia pedig állat-asszisztált terápiás kutya vezetői végzettséget és vizsgát szerezett, és azóta is járják az országot. Az eltelt időszakban számos helyen megfordultak, nemcsak óvodákba, iskolákba, idősotthonokba, hanem értelmükben akadályozott és mozgássérült gyermekekhez is ellátogattak. Nálunk két foglalkozást tartottak, az elsőn az ovisok, a másodikon az iskola 1-2.osztálya vett részt. A megtartott két óra nem sikerült ugyanolyanra, mivel maximálisan alkalmazkodott a résztvevő gyerekek életkorához. Mindkét foglalkozást a kutyák testjeleinek megismerésével kezdték, majd fényképek segítségével megbeszélték, hogy a testjelek alapján miről ismerhető fel egy félénk vagy egy agresszív kutya, és mi a teendő ha ilyennel találkoznak a gyerekek,ill.hogy miként kerüljenek el egy esetleges kutyatámadást. A következő részben Borával bemutatták trükkjeiket, ami ügyességi feladatokat tartalmazott. A trükkök után a bátorság próba következett. A földre egy takaróra feküdtek a vállalkozó gyerekek, jutalomfalatot raktak a testükre, ahonnan Bora a legnagyobb lelkesedéssel megette a főtt/szárított zuzadarabokat. Ebben a feladatban kerültek a gyerekek a legközelebb a kutyához. Vállalták, hogy Bora akár a homlokukról, vagy a nyakukról eszi meg a falatot, így teljes közelségből érzik a kutya lélegzetét, a nyelvét, akár a fogai érintését is. A bátorságpróba után a jelentkező gyerekek egy-egy trükköt mutathattak be Borával. A foglalkozás zárásaként közös fotók készültek. A kutya-gyerek kommunikációs tréning egyrészt játékos, másrészt nem mindennapi élményekkel teli tanulás volt minden résztvevő számára.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. március 22. csütörtök • Beáta
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Bach mindenkinek országos fesztivál KőszegenKiváló művészek adnak koncertet Bach tiszteletére március 24-25-én, Kőszegen. Most Kőszeg is csatlakozik ahhoz a világmozgalomhoz, amelynek keretében Bach születésnapja alkalmával különleges helyeken, különleges körülmények között is lehet az ő csodálatos zenéjét hallgatni – kivételesen szmoking és belépőjegy nélkül!
Kőszeg rejtett kincsei a Kulturális Örökség Európai Éve jegyében Ezen a hétvégén megelevenedik a múlt, megnyílnak Kőszeg rejtett kincsei, délceg tornyai, híres harangjai, sőt a zsinagóga és az elhagyott zsidó temető is.
Évfordulók a Répce-vidéken 2018. 600 éve, 1418-ban említették először oklevélben Egyházasfalu nevét.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online