II. Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapról

2015. december 3. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Kultúra | Település: Simaság
II. Simasági Gróf Festetics Imre Emléknapról

December 2-án került sor a 2. simasági Gróf Festetics Imre emléknapra, melynek keretében egy tudományos konferencia is zajlott. A konferencia helyszínéül a Gróf Festetics Györgyről elnevezett Művelődési Ház szolgált.

Molnár László bevezetője után, felolvasta Takács Győző képzőművész üdvözlő levelét. Ezután Majthényi László a Vas megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi köszöntőt.
Konferencián részt vett Kőszegpaty polgármestere és a szlovákiai Jablonca község küldöttsége is, amely településeknek szintén van kötődésük Gróf Festetics Imréhez. Az előadásokon nagynevű professzorok tartottak előadásokat, akik a keszthelyi, a nyugat-Dunántúli, a kaposvári és a bécsi egyetemekről látogattak el körünkbe.
Az előadó Prof. Dr. Gottfried Brem volt, aki már az első simasági konferencián is részt vett, így visszatérő vendégként üdvözölhettük. Előadásában felelevenítette a több évtizede zajlott bajorországi kutatásait és Prof. Dr. Seregi Jánossal való több évtizedes barátságát. Dr. Janaki Hadjiev előadásának címe a „Humán táplálkozás fejlődésének hatásai egészségünkre" volt. Prof. Dr. Seregi János: Festetics Imre példája ma, a hazai családi, öko jellegű állattenyésztés teljes körű rendszerében címmel tartott érdekfeszítő előadást.
Dr. Polgár J. Péter a Gergikon kar tevékenységét mutatta be - Festetics Imre szellemében.
Prof. Dr. Szabó T. Attila A genetika szülőföldjén, Európa közepén címmel tartotta előadását, melyből megtudhattuk, hogy Festetics Imre már Mendel előtt több évtizeddel 1819-ben kiadta tanulmányát, A természet genetikai törvényei címmel. Valójában Festetics Imre volt az, aki elsőként használta genetika szót! Prof. Dr. Szabó István előadásásnak címe „Érdemeid mindig tágasb, s tágasb körben fognak felvirulni."Ez az előadás is Gróf Festetics Imre munkásságát méltatta.
Az előadássorozatot Seregi János professzor úr zárta „Festetics Imre juhait az embrió átültetésig" címmel.
A konferencia végeztével koszorúzásra került sor az összes résztvevő professzor, a közgyűlés elnöke és az önkormányzatok képviselői is elhelyezték koszorúikat településünk híres szülöttének, Gróf Festetics Imrének az emléktáblájánál.
H.E és G.A

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. december 14. szombat • Szilárda
hirdetés
Olvasnivaló a témában
 „Vándor Székely” - Néprajzi kiállítás SzakonybanBálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből válogatást nyújtó „Vándor Székely” című kiállítás megnyitójára szeptember 8-án került sor.
TárlatTöbb évtizedes hagyomány már, hogy a csepregi búcsú előtti héten kiállítás megnyitására kerül sor a Petőfi Sándor Művelődési-Sportház és Könyvtárban. Az utóbbi években általában a helyi Mozaik Képzőművész Kör alkotásaiban gyönyörködhettünk.
A roma holokausztra emlékeztek Bükön75 éve, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel végezték ki az Auschwitz-birkenaui romatáborban maradt több, mint háromezer cigányt.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online