A roma holokausztra emlékeztek Bükön

2019. augusztus 30. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Kultúra | Település: Bük
A roma holokausztra emlékeztek Bükön

75 éve, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel végezték ki az Auschwitz-birkenaui romatáborban maradt több, mint háromezer cigányt.

1972. óta augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja. Az áldozatokról idén is megemlékezést szervezett Bük Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata. Az egybegyűlteket Németh Tiborné, önkormányzati elnök köszöntötte. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa 1972-ben nyilvánította augusztus 2-át a roma holokauszt, a Pharrajimos emléknapjává. A szónok felsorolta a magyar cigányokat ért 20. századi hátrányos megkülönböztetéseket és atrocitásokat. Ezek csúcspontját 1944 őszén a roma férfiak munkaszolgálatra hurcolása, majd kb. harmincezer roma összegyűjtése a Komáromi Csillagerődbe jelentette. Ez utóbbiak zöme került a németországi koncentrációs táborokba, ahol sokan életüket veszítették. Végül Choli Daróczy József versét idézte:
„A sok cigányt mind elvitték,
nagy árkot ásni vitték.
A nagy árok lassan mélyül,
víz bugyog fel a mélyérül.
Szegény fiúk, mind mifajták,
a csendőrök űzik-hajtják,
verik őket, kapják kézre,
lemaradót puskavégre.
Az a nagy árok minek kell,
a fekete, feneketlen?
Nem tudják, honnan is tudnák,
csendőröktől meg nem tudják.
Ha tudnák, hogy minek ásnak,
hogy maguknak, hogy nem másnak,
maguknak, a többieknek,
asszonyoknak, gyerekeknek."

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnökének édesanyja látta az augusztus eleji éjszakai eseményeket a szomszédos romatáborban. A cigányok ellenálltak a németeknek, de sorsukat nem kerülhették el. Anyja sokszor emlegette a látottakat - erről is beszélt a hitközségi elnök a megemlékezésen. Egyforma volt a sorsunk, közös a gyászunk. Jó lenne eljutni odáig végre, hogy ne tegyenek különbséget ember és ember között vallása vagy bőrszíne alapján - zárta szavait Márkus úr. Ferkovics József roma festő az emberi történelem legsötétebb korszakának nevezte a 20. század első felét. Ember ember farkasává lett. A zsidók, cigányok és másképp gondolkodók elhurcolása és megsemmisítése szervezett népirtás része volt. Végül Anna Frank szavait idézte, aki bízott benne, „hogy egyszer még minden jóra fordul."
A megemlékezés a holokauszt emlékmű koszorúzásával zárult.

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2020. január 26. vasárnap • Vanda
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Fölszállott a pávaAz idei Fölszállott a páva gyerekévadában a gyerekek ezúttal is négy kategóriában – énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek – mérhetik össze a tudásukat.
Irodalom, játék, élménybeszámoló a könyvtárbanNagygeresd Község Önkormányzata évek óta részt vesz a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer által koordinált programban. Az idei évben is különböző rendezvényeken éltünk a lehetőséggel, így a nyusziváró, a gyereknap és majd a Mikulás-ünnepség műsora is a rendszer támogatásával kerültek, illetve kerül megszervezésre.
 „Vándor Székely” - Néprajzi kiállítás SzakonybanBálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből válogatást nyújtó „Vándor Székely” című kiállítás megnyitójára szeptember 8-án került sor.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online