A Magyar Kultúra Napja kisvárosainkban

2019. március 14. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Kultúra | Település: Bük, Csepreg
A Magyar Kultúra Napja kisvárosainkban

Csepregen már január 20-án gálaműsorral emlékeztek meg a Himnusz születésnapjáról. A Farkas Sándor Egylet citerásai és énekesei hangulatos népdalcsokra vezette be az eseményt. Majd Sági Ferenc a száz éve elhunyt Ady Endre: A föl-földobott kő című költeményét adta elő.

Az ünnepi köszöntőt Maximovics Veronika, a Csepregi Óvoda és Bölcsőde KIKI intézményvezetője mondta. Az óvodai nevelés szempontjából foglakozott a kulturális örökségünk továbbadásával. Elmondta, hogy az óvónők és a pedagógusok sokat tesznek azért, hogy a magyar kultúrával a gyerekek egyre mélyebben megismerkedjenek. Köszöntő szavai után ebből az óvoda néptánccsoportja adott is egy kis ízelítőt. A népviseletbe öltözött apróságok mosolyogva, jókedvűen mutatták be a vasi gyermekjátékokat. Őket a Rózsaszirom Mazsorett Csoport parádés műsora követte. Elhangzott az is, hogy a csoport rendszeresen fellép az előző nap Közösségi Kultúráért díjban részesült Csepreg Város Fúvószenekarával is. A táncos blokkot a Mosoly Tánccsoport színes összeállítása zárta.
A gála meglepetését a nemrég alakult Fabatka Bábcsoport fellépése jelentette. A Ziembicki Erzsébet intézményvezető által irányított együttes "Tízórai szünetben" című előadása a teremtéstörténetet mutatta be labdákkal, árnyjátékkal, s más egyszerű eszközökkel nagyszerűen.
Bükön a napján, január 22-én a Forrás c. kiállítás megnyitójával emlékeztek. Pintér Anikó, a népművészet mestere és tanítványai hangulatos népdalai után Tóth Tamás intézményvezető méltatta az ünnep jelentőségét. Dr. Németh Sándor polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a kiállító művész, Bódi Barbara Boba a helyi roma nemzetiségi önkormányzat szervezésében működő nyári alkotótáborok vezetőjeként kapcsolódik a településhez. A festőművész és tanár olyan neves helyeken is kiállított már, mint a Magyar Művészeti Akadémia, a Vigadó és a Madách Színház szalonja.
Nagy Csaba Munkácsy-díjas grafikusművész megnyitójában az ókori filozófusokról beszélt. Amilyen szerteágazó a filozófusok nézőpontja, olyan sokféle a művészet, benne a mindennapi élményt adó képzőművészet is. A művésznő alkotásai is ezt mutatják, líraiak, érzékenyek és finoman kidolgozottak. Bódi Barbara Boba elmondta, hogy egy vegyes tárlatot hozott Bükre, melyben látható a középiskolás, főiskolás éveitől kezdve napjainkig készült alkotásaiból egy válogatás. A folyosón levők a régebbeik, melyek főleg grafikák, előtanulmányok a termekben látható művekhez. A Tükröm, tükröm, a Másságról másként sorozat 12 nagy méretű olajfestményén különböző nemzetiségű személyek arca jelenik meg kinagyítva, más-más érzelmi állapotban. A másik teremben levők a témájukban a természet, a természetes energiák felé fordulnak. Szívesen foglalkozik olyan problémákkal, mint a kirekesztettség. A különböző társadalmi csoportok nézőpontjából mutatja a világot bobás módon, a szecesszióra hajazva.
A két kiállító teremben és a folyosón látható munkái mellett, íróként is megismerhetik Bódi Barbara Bobát azok, akik megvásárolják novellás kötetét.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2020. január 20. hétfő • Sebestyén
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Fölszállott a pávaAz idei Fölszállott a páva gyerekévadában a gyerekek ezúttal is négy kategóriában – énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek – mérhetik össze a tudásukat.
Irodalom, játék, élménybeszámoló a könyvtárbanNagygeresd Község Önkormányzata évek óta részt vesz a Vas Megyei Könyvtárellátási Rendszer által koordinált programban. Az idei évben is különböző rendezvényeken éltünk a lehetőséggel, így a nyusziváró, a gyereknap és majd a Mikulás-ünnepség műsora is a rendszer támogatásával kerültek, illetve kerül megszervezésre.
 „Vándor Székely” - Néprajzi kiállítás SzakonybanBálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből válogatást nyújtó „Vándor Székely” című kiállítás megnyitójára szeptember 8-án került sor.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online