Peruska tábor az erdő lágy ölén

2018. szeptember 21. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Közélet | Település: Csepreg, Horvátzsidány, Kiszsidány
Peruska tábor az erdő lágy ölén

25. alkalommal rendezték meg Peruska Mária ifjúsági nomád tábort a horvátzsidányi kegyhelyen. Ez katolikus hitüket, horvát gyökereiket erősíti.

Célja a hagyományok megismerése, anyanyelv ápolása, közösséghez tartozás. A Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesülete 2018.július 30-án nyitotta meg a tábort. A táborozók a horvátzsidányi templom előtt gyülekeztek és közösen gyalogoltak ki a Peruska Mária kápolnához. Dumovits István plébániai kormányzó, a tábor fővédnöke tartotta a tábornyitó szentmisét. 8 évestől 16 éves korig voltak a fiatalok. Számos visszatérő táborozó érkezett, de voltak újak is, a helyiektől egészen a távolról érkezőkig. Lelkes önkéntes szervezők, nevelők segítettek a tábor szervezésében. Nomád körülmények között voltak a résztvevők, hiszen nem volt villany, sátorban aludtak, nem volt mobiltelefon, egymásra voltak utalva. Gazdag tábori programok voltak a szokásos napi programokon túl, hiszen sportversenyeken, hittanórákon, kézműves foglalkozásokon, de vallási és világi előadásokon is részt vettek a gyerekek, valamint túráztak is Ólmódra ahol megismerkedtek a helyi nevezetességekkel. Augusztus 5-én a 10 órakor kezdődő szentmisével fejeződött be a tábor, ez mindig a Havas Boldogasszony Mária ünnephez kapcsolódik. A legenda szerint a 4. században Liberius pápa idejében, az örök városban, egy dús gazdag gyermektelen házaspár elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani templomot kell emeljenek tiszteletére. Kérését Mária azzal erősítette meg, hogy a forró éjszakán hó esett az Esquilinus dombon. A Szűzanya e szentélyét Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik. Több csoda is fűződik a Havas Boldogasszonyhoz. A gyermekek és a nevelők egyaránt szép élményekkel, lelkileg feltöltődve mentek haza. Egy hétig ebben a szép környezetben lehetőségük volt megpihenni, lelassítani, hiszen erre a rohanó világban nagy szükség van.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. december 14. szombat • Szilárda
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Erzsébet-napi rendezvény újbor bemutatásával2019. november 23-án Csepregen a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtárban tartották az Erzsébet-napi rendezvényt.
Egyházasfalu év végi szeretetszeleteiAz emberes hónapok beköszöntével a közeledő év vége, az örömteli adventi várakozás mindannyiunkat egyfajta lelki számadásra készteti. Ezáltal még nyitottabbá válunk hagyományos ünnepeink megélésére is, melyek fontos, erőt adó szeretetszeletekként vannak jelen életünkben.
Idén is hintóval érkezett a Mikulás Csepregbe (+fotógaléria)
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online