Emléktáblát kapott vitéz Horváth Sándor

2016. szeptember 22. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Közélet | Település: Simaság
Emléktáblát kapott vitéz Horváth Sándor

Augusztus 6-án avatták fel vitéz Horváth Sándor emléktábláját Simaságon, a temetőben lévő emlékfalnál.

A község önkormányzata és lakossága így adózott egy hős katona emlékének.
Vitéz Horváth Sándor Simaházán született 1915-ben. A II. világháborúban az orosz frontra került, s olyan hőstetteket hajtott végre, melyekkel örökre beírta nevét a magyar hadi krónikákba. Szerepel annak a huszonkét katonatisztnek a listáján, akik hős cselekedeteikért megkapták a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet. A háború végén az oroszok elfogták, nyolc év hadifogság után került haza 1953-ban. 1957-ben hunyt el a Gulágon szerzett tüdőbetegsége következtében.
Az emléktábla avatásán részt vett vitéz Horváth Sándor leánya, Kapus Borbála. Az emlékeztető beszédet Ferge László őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője mondta. A meghatóan szép ünnepségen Molnár Barbara Ady Endre: Imádság háború után című versét szavalta el, Udvardy Zita pedig Marlene Dietrich: Hová tűnt a sok virág című világhírű dalát énekelte el gitárkísérettel.
Az emléktáblát a község polgármestere és Kapus Borbála leplezte le, Hegedűs Attila evangélikus lelkész áldotta meg.
Ezt követték a koszorúzások, melyben szervezetek és civilek is részt vettek. Simaság község önkormányzata mellett koszorúzott a visegrádi Szent György Lovagrend, a 350.számú Szent Márton cserkészcsapat, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében a Társadalmi Kapcsolatok főelőadója, Horváth Szilárd koszorúzott. A díszőrséget a győri 12.számú Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái adták, akik szintén elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúját.
Az ünnepség után a Gróf Festetics György művelődési házban Kelemen Csaba sopronkövesdi
amatőr gyűjtő háborús relikviáiból, fegyverekből, korabeli katonai felszerelésekből, ruhákból, használati eszközökből láthattak kiállítást az érdeklődők. Képek megtekinthetők a www.simasag.hu honlapon.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. december 14. szombat • Szilárda
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Erzsébet-napi rendezvény újbor bemutatásával2019. november 23-án Csepregen a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtárban tartották az Erzsébet-napi rendezvényt.
Egyházasfalu év végi szeretetszeleteiAz emberes hónapok beköszöntével a közeledő év vége, az örömteli adventi várakozás mindannyiunkat egyfajta lelki számadásra készteti. Ezáltal még nyitottabbá válunk hagyományos ünnepeink megélésére is, melyek fontos, erőt adó szeretetszeletekként vannak jelen életünkben.
Idén is hintóval érkezett a Mikulás Csepregbe (+fotógaléria)
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online