Zsiráról Abu-Dzabiba

2019. május 16. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Interjú | Település: Zsira
Zsiráról Abu-Dzabiba

Világversenyen részt venni csodálatos érzés, hát még ha ez a verseny Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírség fővárosában van.

Ennek az élménynek lehetett részese a zsirai Marton Gergő is, aki a Speciális Olimpiára érkezett a magyar csapat színeiben, mint labdarúgó szakág vezető. A két gyermekes édesapa családjával Zsirán él és a helyi Fogyatékos Otthon dolgozója. Arról kérdeztük, hogyan is került kapcsolatba a speciális olimpiai mozgalommal:
- Végzettségemet tekintve földrajz-matematika szakos tanár vagyok, valamint labdarúgó edzői képesítésem is van. Itt pedig mindjárt el is érkeztünk a sporttal való kapcsolatomhoz, hiszen az elsődleges sport az életemben a labdarúgás. A zsirai fogyatékos otthonban 15 éve kezdtem el dolgozni az értelmi fogyatékos emberek sport és szabadidős tevékenységét koordinálom, házi versenyeket szervezek, versenyekre készítem fel Őket. Az otthon állt kapcsolatban a Speciális Olimpiai Szövetséggel és általuk ismertem meg a mozgalmat magam is.
-Mi is az a Speciális Olimpia?
- A Special Olympics International az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington-ban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. Küldetése, hogy a 8 éves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. 2014-ben a labdarúgó szakág-vezetői pozíció megüresedett a szövetségben és ezt sikeres pályázat útján elnyertem. A feladatom: az ország csapatainak 20-25 kisebb regionális tornán való részvétel biztosítása, 3-4 országos torna, táborok és edzőképzések szervezése, projektek lebonyolítása (UEFA, FIFA), válogatott csapat kijelölése. Az olimpiát kisebb-nagyobb nemzetközi tornák, európai játékok előzik meg. A Speciális Olimpia négy évente kerül megrendezésre. Az idei világjátékoknak Abu-Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa adott otthont. Több mint 7000 sportoló, 20000 önkéntes és közel 3000 edző vett részt a versenyen. 2019-ben ez volt a legnagyobb sportrendezvény. A kijutást 4 éves ciklus előzi meg, ahol feltétel a rendszeres versenyrészvétel. Tavaly áprilisban válogató versenyt rendeztünk és az itt elért eredmények alapján állítottuk össze az egyesített labdarúgó csapatot. Magyarország 14 sportággal utazott ki az olimpiára. A labdarúgó csapaton belül ép és értelmileg sérült sportolók is vannak egyszerre a pályán, ezzel is segítve az integrációt. A 11 fős csapatban 5 ép és 6 sérült sportoló utazott és egyszerre 6+1 fő van a pályán, 3 ép és 4 fogyatékos. Ez az integráció jellemzi a versenyen való részvételt, valamint a szabadidőt is. Vegyes szobákban helyezik el a sportolókat, a szabadidőt együtt töltik el, közös edzéseken vesznek részt. Minden verseny úgy kezdődik, hogy felmérik a csapatok képességét és e szerint sorolják be őket csoportokba. A magyar csapat Ghána, Szenegál, Thaiföld és Németország csapatával került egy csoportba és a versenyt veretlenül nyerte meg.
-A verseny ideje alatt 17 napot töltöttek el ebben a csodálatos városban. Milyen volt a fogadtatás, milyen élményekkel gazdagodtak?
- Az első 4 napon a delegációt vendégül látták, ismerkedtünk a várossal, az emberekkel. Fantasztikus volt, csodálatos épületek, tiszta tenger és nem akármilyen elfogadás. Barátságosak és nagyon segítőkészek voltak a helyi emberek. A szállásunk az 5 csillagos Jumeirah at Etihad Towers Hotel-ben volt, mindenből a legjobbat kaptuk. A 4 napos kikapcsolódás után következett a verseny a felmérésekkel, majd a megnyitó, a tétmérkőzések, a záróesemény és a hazautazás. Nagyon szorosan összefoglalva fantasztikus élmény volt ez a nagyszabású rendezvény.
-További tervek?
A következő olimpia 2023-ban Berlinben lesz, de közben még itthon is várnak feladatok. Zsirán a Bozsik program keretében U7-es és U9-es korosztályú gyerekekkel foglalkozok és várom további gyerekek jelentkezését is. A munkahelyemen is várnak a feladatok, mindig van kihívás. Záró gondolatként: Kivételes helyzetben vagyok, mert az a hivatásom, amit szeretek csinálni és ez a sport, a labdarúgás. A másik pozitívum, hogy a családom ebben maximálisan támogat. Úgy gondolom, szerencsés ember vagyok.
Munkájához a továbbiakban is sok sikert kívánunk!

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. augusztus 18. vasárnap • Ilona
hirdetés
Olvasnivaló a témában
A falu, ahol a sajt hagyományt teremtett…Sajtoskál történelmében már 1421-ben szó esik a vásárokról. Évi két országos nagyvásárt, valamint minden héten egy heti vásárt tarthattak.
Lassan, de biztosan fejlődik Répceszentgyörgy Apró falu, de rendezett, tiszta, virágos. Egy 20 éves álmot szeretnének megvalósítani, hogy összközműves telkeikkel, ingatlanaikkal nagyobb eséllyel indulhassanak a kormány új családtámogatási rendszerében.
Kiszsidány, a „beavatós” faluCsepregtől 6, Kőszegtől 10 kilométerre, erdős dombok között fekszik forrásáról, rhododendron kertjéről és hagyományairól nevezetes Kiszsidány. Bánó Zoltánnal, a község polgármesterével beszélgettem:
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online