Búcsú Szakony díszpolgárától, Vörös Frigyestől (1926-2019)

2019. augusztus 14. | Szerző: Boros Rudolfné
Témakör: Gyászhír | Település: Szakony
Búcsú Szakony díszpolgárától, Vörös Frigyestől (1926-2019)

Életének 94. évében ment el mindenki Frici bácsija.

Hosszú és tartalmas életet élt. Fontos volt számára az a közösség, ahonnan indult. Büszke volt arra, hogy szakonyiként látta meg a napvilágot. Elemi iskoláit itt végezte, majd 1942-1949 között a helyi körjegyzőségen dolgozott. Bár sorsa más felé vitte, de mindig szakonyinak vallotta magát. Figyelemmel kísérte a település sorsát. Kapcsolatban állt a falu lakóival, vezetőivel. Lehetőség szerint minden közösségi alkalmon megjelent. Megtiszteltetésnek érezte, ha meghívták egy-egy eseményre.
A jelen mellett fontos volt számára a múlt ismerete, annak megörökítése, továbbadása. A személyesen átélt tapasztalatokat vetette papírra a Gyermekek tanulása a falusi egyházi iskolában, a harmincas években címmel. A szakonyi iskoláról szóló visszaemlékezése nagyon szép helyre került, az ópusztaszeri iskolamúzeumba.
Frici bácsi egyre elszántabban foglalkozott Szakony történetével, így a kezdeti visszaemlékezéseket kibővítette az 1950-es évek előtti eseményekkel, történetekkel. Azzal a szándékkal vetette papírra gondolatait, az addig összegyűjtött anyagot, hogy folytatják munkáját, valaki átveszi a történetírást. Sajnos nem tudtak senkit megbízni a folytatással, ezért ismét Frici bácsi vette kezébe a munkálatokat. 2000-ben hatalmas lelkesedéssel vágott bele az újabb kihívásba. Járta a könyvtárakat, levéltárakat, felkereste azokat az embereket, akik segíthették munkáját. Az eredmény sem maradt el. 2002-ben jelent meg a Szakonyi krónika, mely a község életét intézményesítve mutatta be. Majd 2007-ben elkészült, s nagyközönséget várja az a kézirat, mely a település múltját, lakosainak életét, szokásait öleli fel.
Frici bácsi munkásságát dicsérve nem hagyhatjuk ki felesége lelkes támogatását, segítségét sem. Ő volt az, aki biztosította a nyugodt hátteret hosszú évtizedeken át.
A szakonyiak köszönetüket fejezték ki, amikor 2007-ben Frici bácsit a település díszpolgárává avatták. Farkas Gyula a falu nevében átadta a község címerét ábrázoló bronz plakettet, faluzászlót. Frici bácsi akkor is az alázat és a szerénység hangján köszönte meg a kitüntető figyelmet.
Így marad meg emlékezetünkben, szívünkben. Munkáival bevéste magát Szakony krónikájába.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2020. január 25. szombat • Pál
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Egy Csepregi Borbarát Hölgy emlékéreA közel nyolcvanéves Harasztovics Istvánné Marika néni elhunytával elvesztettük a Csepregi Borbarát Hölgyek Egyesületének egyik tagját, régi kedves társunkat. A helyi temetőben 2019. december 13-án helyezték örök nyugalomra.
Gyászhír  –  elhunyt Dr. Németh IstvánMély megrendüléssel tudatjuk, hogy a Büki Gyógyfürdő Zrt. nyugalmazott elnök-vezérigazgatója, Dr. Németh István 2018. április 30-án, életének 74. évében váratlanul elhunyt.
Hazatért Imre atyaÉletének 88., papságának 58. évében, rövid betegség után, 2018.március 12-én elhunyt Szabó Imre atya, verbita szerzetes.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online