Különös évjárat vár a szőlész-borászokra

2018. szeptember 13.
Témakör: Egyéb | Település: Csepreg
Különös évjárat vár a szőlész-borászokra

Május végére az összes szőlőfajta elvirágzott. Az innentől számított tenyészidőszak már előre vetítette a korai szüret lehetőségét.

A kedvező időjárás hatására július végén már zsendült a szőlő, augusztus elejére a kék szőlők is beszínesedtek. Ilyen korai szőlőérésre senki sem emlékszik. Augusztus elején a csepregi és környékbeli szőlősgazdák ismét összejöttek Horváth Gábor csepregi borász pincéjében, hogy meghallgassák Szövényi Áron etyeki borász előadását a várható szüretről: a szüret 2-3 héttel korábban kezdődik, magas alkohol, alacsony savak, magas ph érték várható és a meleg sem könnyíti a borászok munkáját. Különösen oda kell figyelni az egyes fajták szüreti idejének megválasztására. Javasolt speciális fajélesztőket, tápsókat, derítőanyagot használni a szőlő feldolgozása során és törekedni kell a hűtött, lassú erjedésre- hangzott el az előadásban. Nagyon fegyelmezett technológiával egy különös évjárat kíváló borai születhetnek. A gazdák elmondták tapasztalataikat és megkóstolták a házigazda borát. Szép reményekkel várják a közelgő szüretet.
Horváth József

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. április 20. szombat • Tivadar, Odett
hirdetés
Olvasnivaló a témában
80 éve, 1939 szeptemberében foglalták el a német és szovjet csapatok Lengyelországot, s kezdődött a II. világháború. Lengyelek százezrei hagyták el hazájukat. Közel százezren a Sárváron, Bükön, Nagycenken és más magyar településeken létesített katonai és polgári menekülttáborokban nyertek elhelyezést.
A Madárvárta lakói …  (4.)Ha Tömörd neve elhangzik egy-egy társaságban, sokaknak egy gyerekkori élmény, egy kirándulás, a Kéktúra állomása vagy a Madárvárt jut eszébe. Folytatjuk a lakók bemutatását!
Tisztelt Répcevidék Szerkesztősége!
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online