A répceszentgyörgyi barokk Mária Oszlop

2019. május 28. | Szerző: Kovácsné Kelemen Gertrúd
Témakör: Egyéb | Település: Répceszentgyörgy
A répceszentgyörgyi barokk Mária Oszlop

Településünk központi részén helyezkedik el az Országos Műemlékvédelem alatt álló Immaculata –Mária oszlop.

A szobor erősen leromlott állapota, a kompozícióból hiányzó darabok és a feltételezés, mely szerint a rozsdásodó fémcsapok feszítő ereje hosszában fogja a műemléket szétrepeszteni, Répceszentgyörgy Község Képviselőtestülete a restaurálás mellett döntött. Módy Péter okleveles kőszobrász-restaurátort kértük fel a munkára, mely 2018 áprilisában kezdetét vette. A szobor állapotának alapos feltárása során megállapítható volt az is, hogy egykoron az oszloptörzs teljesen bearanyozva az oszlopfő és a Mária alakja is pigmentálva tündökölt a falu központjában. Szent György napján került sor az építmény elbontására. A restaurátor veresegyházi műhelyébe szállítva, szakszerű és alapos konzerválást hajtott végre. Rozsdamentes acél csapokkal erősítette meg a szobrot, teljes felületén restauráló habarccsal egészítette ki a hiányzó részeket, így a Kisded fejét, a Mária figura hiányait is. A festés után hidrofóbizáló kezelés következett, biztosítva az időjárási szélsőségeknek kitett műemlék védelmét. Az eredeti helyén megtartva, 2018 szeptemberében új, szigetelt alapra helyezve került felállításra. A Mária Oszlop környezetének megújítására szintén nagy szükség lenne, méltó környezetet biztosítva a gyönyörű szobornak, az itt lakóknak és ide látogatóknak. A parképítési tervek is rendelkezésre állnak, de forráshiány miatt a kivitelezés még nem valósulhat meg.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. június 17. hétfő • Laura
hirdetés
Olvasnivaló a témában
A Nagycenki Cukorgyárak Rt. a Tanácsköztársaság évébenAz üzemek államosítása után az rt. két gyára vezetőinek (Bükön ifj. Riedinger Károly) munkáját 3-3 tagú munkástanács (Bükön: Bors József, Németh Pál és Vasvári József) ellenőrizte.
Teltház volt Bükfürdőn a húsvéti hétvégén - harmadával nőtt a forgalom -A húsvéti hosszú hétvégén gyönyörű idő fogadta a Bükfürdőre érkező vendégeket. Az ünnepi hétvégre több kültéri strand- és gyógymedence is kinyitott már, a szauna szerelmeseit különleges húsvéti szauna felöntésekkel, a gyerekeket pedig animációs programokkal várták a Bükfürdő Thermal & Spa-ban.
Fontosnak tartjuk, hogy május 26-án minden magyar állampolgár élhessen szavazati jogával, amelyhez a fővárosi, megyei kormányhivatalok a kormányablakok rendszerén keresztül minden technikai feltételt biztosítanak.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online