A Madárvárta lakói … (1.)

2018. október 4. | Szerző: Kissné
Témakör: Egyéb | Település: Tömörd
A Madárvárta lakói …  (1.)

Ha Tömörd neve elhangzik egy-egy társaságban, sokaknak egy gyerekkori élmény, egy kirándulás, a Kéktúra állomása vagy a Madárvárt jut eszébe.

A Nagy-tó és környéke a XX. század elején még a Chernel család birtokához tartozott. Chernel István, a kőszegi ornitológus naplójában még közel 19 hektáros nyílt vízfelületet említett a századelőn, amely mára 1 hektárra zsugorodott. Mélysége 60-150 cm, s mindenkori csapadékmennyiségfüggvényében jelentősen ingadozik. Az igen gazdag növény- és állatvilágban bővelkedő területet 1996-ban felvásárolta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a környező rétekkel, füves-bokros területekkel együtt, hogy a természetes környezetet védve figyelhessék meg az itt élő és átvonuló madarakat, egyéb állatokat. 1998-tól indult be a madárgyűrűzési program, azóta évről évre minden tavasszal és ősszel megszervezik egy több napos eseménysorozat keretében. Az óriási hálókkal befogott szárnyasokat gyűrűzik, mérik, nyilvántartásba veszik.
Az egyik közösségi oldalon érdekes és izgalmas beszámolókat olvashatunk dr. Gyurácz Józsefnek, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökének tollából a 20 éves megfigyelésekről. Tőle idézzük az írásokat abból az apropóból, hogy a különleges látogatókról a Répcevidék olvasói is értesüljenek!

Az ökörszem (Troglodytes troglodytes) a költés utáni diszperziós időszakban (július, augusz-tus, szeptember eleje) ritka, az őszi vonulási időszakban szubdomináns énekesmadár a vizs-gált területen. Összesen 1105 példányt gyűrűztünk az őszi vonulási időszakokban 1998 és 2017 között. A legtöbbet (105 példány) 2015-ben, a legkevesebbet (12 példány) 2012-ben gyűrűztük. Az éves fogások nem mutattak sem növekvő, sem csökkenő tendenciát 2001 és 2017 között. Az ökörszem őszi vonulása szeptember közepén kezdődött a 2001-2017-es időszakban. A vonulási csúcs október második felére (október 19 - 26) esett. A vonulás csúcs időszakában érkező erdei szürkebegyek gyorsan tovább is vonultak, többségük november elejére elhagyta a vizsgálati területet. A visszafogott madarak aránya 8 és 18 % volt, ami évente jelentősen változott. A visszafogott madarak leghosszabb minimum tartózkodási ideje 11 nap volt. Az utolsó madár befogásának dátuma november 11. (2000) volt. A vizsgálati területen áttelelő ökörszemek aránya valószínűleg kicsi volt. A Tömördön gyűrűzött madarak 38%-át a sűrű bokrosban fogtuk be.
A fenyőpinty (Fringilla montifringilla) szubdomináns és irrupciós (csak egyes években vonul át és fogjuk be kiugróan magas számban a vizsgálati területen) énekesmadár a vizsgált terüle-ten. Összesen 1309 példányt gyűrűztünk az őszi vonulási időszakokban 1998 és 2017 között. A legtöbbet (708 példány) 2005-ben, de nem fogtunk egyet sem 2003-ban és 2011-ben. Az éves fogások nem mutattak sem növekvő, sem csökkenő tendenciát 2001 és 2017 között. A fenyőpinty őszi vonulása október elején kezdődött, amit egy nagyobb vonulási hullám köve-tett október 20 és 30 között a 2001-2017-es időszakban. Az első madár befogásának dátuma október 29. (2016) volt. A gyűrűzött madarak mindössze 1,5%-át fogtuk vissza 2005-ben. A visszafogott madarak leghosszabb minimum tartózkodási ideje 20 nap volt. Egy-egy Tömördön gyűrűzött hím példány került meg Szlovákiában, illetve Lengyelországban. A Tömördön gyűrűzött fenyőpintyek több mint 90 %-át a sűrű bokrosban fogtuk be.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. május 24. péntek • Eszter
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Teltház volt Bükfürdőn a húsvéti hétvégén - harmadával nőtt a forgalom -A húsvéti hosszú hétvégén gyönyörű idő fogadta a Bükfürdőre érkező vendégeket. Az ünnepi hétvégre több kültéri strand- és gyógymedence is kinyitott már, a szauna szerelmeseit különleges húsvéti szauna felöntésekkel, a gyerekeket pedig animációs programokkal várták a Bükfürdő Thermal & Spa-ban.
Fontosnak tartjuk, hogy május 26-án minden magyar állampolgár élhessen szavazati jogával, amelyhez a fővárosi, megyei kormányhivatalok a kormányablakok rendszerén keresztül minden technikai feltételt biztosítanak.
Végre megmozdul az állóvíz Csepregen? A csepregi Bene-hegyi tó és környéke a település kiemelt turisztikai célpontja és látványossága lehetne, sajnos azonban az osztrák tulajdonos hozzáállása és a tó egyre romló állapota megakadályozza ezt.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online